Politika

MVPEI: Nema mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju 31

1103EK
M
inistarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija saopštilo je, povodom navoda da je ugovor između Crne Gore i SAD o neizručenju američkih državljana Međunarodnom krivičnom sudu uslov za zatvaranje poglavlja 31, da EK nije definisala završna mjerila za poglavlje 31 i da nema mjerila za otvaranje pregovora u ovom poglavlju.

MVPEI: Nema mjerila  za otvaranje pregovora u poglavlju 31
Portal AnalitikaIzvor

- Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija želi da pojasni javnosti da izvještaj sa analitičkog pregleda za poglavlje Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika (31) pokazuje da Crna Gora posjeduje „dobar“ nivo usklađenosti s pravnom tekovinom EU i stoga nema mjerila za otvaranje procesa pregovora u ovom poglavlju. Sa tim u vezi, važno je istaći da  Evropska komisija još nije definisala završna mjerila za poglavlje 31 – navodi se u reagovanju MVPEI dostavljenom Portalu Analitika

Dnevne novine dan objavile su juče da je raskidanje ugovoraizmeđu Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država o neizručenju američkih državljana Međunarodnom krivičnom sudu, mjerilo za zatvaranje poglavlja 31- Spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika.

Iz tog ministarstva podsjećaju da je pregovaračka pozicija za poglavlje Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika usvojena 13. februara 2014. godine, a izvještaj sa skrininga pokazuje da će eventualno/a mjerilo/a za privremeno zatvaranje procesa pregovora u ovom poglavlju, biti definisano/a u zajedničkoj pregovoračkoj poziciji Evropske unije, onda kada bude sačinjena.

- Imajući u vidu da se radi o dva kompatibilna i paralelna procesa, Crna Gora je istakla spremnost da i ovo pitanje uskladi sa politikom EU, shodno prioritetima vanjske politike, pa će o ovom, kao i svim važnim pitanjima iz evropske i evro-atlantske agende nastaviti blisku saradnju i koordinaciju sa Briselom i Vašingtonom – navodi se u reagovanju.

 

 

Portal Analitika