Zabava

Holivud je i dalje svijet muškaraca

1203kejt
Ž
ene su i dalje "dramatično malo prisutne" u holivudskim filmovima, pokazala je nova studija koju prenose britanski mediji, prenosi portal B92.net.

Holivud je i dalje svijet muškaraca
Portal AnalitikaIzvor

Svega 15 posto protagonista u 100 američkih filmova sa najvećom zaradom u 2013. činile su žene, i pored širokog spektra proslavljenih glumica, pokazala je studija.

Od uloga sa tekstom na listi, svega 30 odsto su pripale ženama, a samo 29 procenata glavnih likova su bile žene.

Jednak broj muških i ženskih likova zabilježen je u svega 13 posto top 100 filmova, ali je većina glumica bila mlađa od svojih kolega.

"Sve u svemu, nismo vidjeli neki pomak u broju ženskih likova i žena kao likova sa tekstom u posljednjoj deceniji", rekla je dr Marta Lauzen, izvršna direktorka Centra za studiju žena na televiziji i filmu pri San Dijego Univerzitetu.

"Štaviše, ženski likovi mnogo manje od muških imaju jasno određene ciljeve ili su predstavljene kao neka vrsta lidera", dodala je ona.

Studija je takođe razmatrala i značaj ženskih likova u pričama, bez obzira na njihove nejasne ciljeve. Na primjer, 61 ojsto muškaraca na filmu radi dok posao ima svega 40 odsto žena.

U studiji je proučeno i predstavljanje manjina i gotovo tri četvrtine ženskih likova na filmu su bjelkinje. Žalosno je što su "vanzemaljke" zastupljene isto koliko i Azijatkinje - sa po tri posto likova.

I Kejt Blančet i Sandra Bulok su proteklih mjeseci pokupile velike pohvale za svoje dominantne uloge u filmovima "Nesrećna Džasmin" i "Gravitacija", što, kako piše "Indipendent", ovaj izvještaj čini relevantnijim.

"Mi u industriji koji i dalje budalasto vjerujemo u ideju da su ženski filmovi - sa ženama u centru, povremena pojava, griješimo", rekla je Blančet primajući Oskara za najbolju žensku ulogu za "Nesrećnu Džasmin". "Publika želi da ih vidi i takvi filmovi zarađuju. Svijet je okrugao, narode".

Blančet je takođe ukazala i na seksizam na crvenom tepihu kada je na dodjeli nagrada Udruženja glumaca u januaru čučnula do kamerana koji je kameru spustio do poruba njene haljine i pitala ga: "Da li to radite i momcima?"

Izvor: b92.net; foto: thecultureconcept.com

Portal Analitika