Politika

DANILOVIĆ: DF za afirmativnu akciju od novembra, čekamo DPS i BS

danilovic1203
Š
ef  poslaničkog kluba Demokratskog fronta Goran Danilović kazao je nakon današnje sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine, da DF prihvata afirmativnu akciju za manjinske narode na lokalnom nivou.

DANILOVIĆ: DF za afirmativnu akciju od novembra, čekamo DPS i BS
Portal AnalitikaIzvor

Danilović je naglasio da je uslov DF-a za prihvatanje afirmativne akcije da ona važi od 1. novembra.

- Danas sam došao na sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine i saopštio da DF prihvata amandman Bošnjačke stranke kojim se riješava problem njihovih prava na lokalnom nivou. A mislimo da se time rješava problem DPS-a da podrži izborni zakon. Mi smo tražili da rok važenja tog zakona bude kad i elektronska identifikacija birača od 1. novembra – rekao je Danilović.

On je istakao da treba vratiti u proceduru zakon koji je dobio podršku 43 poslanika.

- Plus afirmativna akcija i rok važenja od 1. novembra. Taj prijedlog zakona htio sam da potpišem danas sa svima koji podržavaju takvo rješenje. U ovom trenutku sa sam. Mislim da će mnogima biti jasno da ovdje imamo jednu nekorektnu igru. Rekao bih ipak da je BS prihvatila meritum i traži sastanak da im omogućimo neko vrijeme da održe sjednicu stranačkih organa da vide da li je za njih prihvatljivo od 1. novembra – rekao je Danilović i naveo da je „DPS saopštila da će sačekati izjašnjavanje manjinskih partija“.

- DF će kad je do sada čekao sačekati još malo vremena BS i DPS da se izjasne o onome što je njima bilo problem a ne nama. DF je pokazao da manjinska prava ne mogu biti problem – rekao je Danilović

On je naglasio da se „boji da DPS-u ne budu problem rokovi“ i da će „onoga trenutka kad na denvnom redu Skupštine bude prijedlog zakona sa afirmativnom akcijom DF će doći da glasa i nakon toga da nastavi rad u parlamentu“.

Poslanik BS Suljo Mustafić kazao je, najkon sjednice Kolegijuma, da je Danilović u ime DF-a dao predlog koji, kako je naveo, može značiti put kampromis, a vezan je za odloženi rok primjene zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na afirmativnu akciju.

- Mi smo kazali da prije nego što budemo razgovarali dalje o ovom predlogu moramo obaviti unutarpartijske konsultacije i sa kolegema koje su potpisale amandman iz Hrvatske građanske inicijative i albanskih partija, da bismo nakon toga imali usaglašen stav sa tim pitanjem - rekao je Mustafić.

On smatra da treba težiti mogućem kompromisu, jer je svima u parlamentu, kako je kazao, važno da zakon o izboru odbornika i poslanika bude usvojen, „i da to ne bude dalja prepreka za dalje uspostavljanje povjerenja“.

 

 

 

Portal Analitika