Društvo

Da li mačku treba držati unutra ili je puštati napolje?

1203macka
M
ačka vam čežnjivo gleda kroz prozor kao da je nešto vuče napolje. Prije nego što je pustite, naučite sve razloge za i protiv puštanja mačaka "u život".

Da li mačku treba držati unutra ili je puštati napolje?
Portal AnalitikaIzvor

Mačke su osvojile srca stotina miliona ljudi širom svijeta. Neki ih drže u svojim domovima, a drugi puštaju napolje kako bi istraživale i uživale u prostranstvima koja se pružaju izvan četiri zida.

Mačke koje izlaze često su zdravije zbog toga što su vitkije, u boljoj fizičkoj formi i hrane se hranom koju ulove, koja je izvorno namijenjena mačkama. Međutim, bolesti uzrokovane parazitima, trovanjem i infekcijama mnogo su češće kod mačaka koje izlaze u skitnju.

Mačke koje žive unutra uglavnom ne dolaze u kontakt s vrlo opasnim virusom mačje leukemije (FeLV) i mačjim imunosupresivnim virusom (FIV) jer se ne izlažu opasnosti da ih ugrize druga mačka. Mačke koje izlaze trebalo bi redovno vakcinisati protiv FeLV-a.

Nekim će mačkama slobodan boravak napolju značajno emocionalno goditi. Međutim, te bi iste mačke mogle da postanu nervozne, frustrirane pa čak i agresivne kada ih zatvorite u kuću.

Divlje i domaće mačke koje se sukobljavaju zbog teritorija mogu predstavljati opasnost za vašu mačku. Prema podacima američkog ASPCA-a, procijenjeno je da u SAD mačke koje žive napolju dosegnu tek jednu četvrtinu životnog vijeka mačke koja živi isključivo unutra.

Bilo da živi napolju ili unutra, napravićete joj veliku uslugu ako je kastrirate, jer se i kućne mačke rado povremeno iskradaju i druže s drugim mačkama.

Izvor: Index.hr; foto: 24sata.hr

 

Portal Analitika