Društvo

Ovo je predak svih životinja na Zemlji?

1203sundjeri
M
orski sunđeri ne dobijaju previše poštovanja, međutim, sudeći po novom istraživanju, životinje im duguju svoje postojanje.

Ovo je predak svih životinja na Zemlji?
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici vjeruju da su primitivne verzije morskih sunđera, koje mogu da prežive u vodi bez mnogo kiseonika, pomogle obogaćivanju morskih dubina kiseonikom konzumiranjem organskih materija, stvarajući tako idealne uslove za ostale životne oblike i njihovu evoluciju, navodi se u prilogu televizije Fox i dodaje da bi oni mogli da budu „Životinjska Eva“ od koje su sve današnje životinjske vrste evoluirale.

- Postojalo je dovoljno kiseonika u površinskim vodama okeana skoro 1.5 milijardi godina prije nego što su prve životinje evoluirale, ali su mračne dubine okeana bile uskraćene - tvrdi glavni autor studije objavljene u žurnalu „Nature“.

Duboki okeani postali su bogati kiseonikom prije 600 do 700 miliona godina, a prvi životinjski fosili stari su oko 650 miliona godina, a istraživanje sugeriše da su „prve životinje bili aktivni agenti koji su obogatili okean kiseonikom“, stoji u studiji.

Newser

Portal Analitika