Politika

MUSTAFIĆ: Afirmativna akcija ne šteti građanskoj državi

suljo
P
otpredsjednik Skupštine i poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić kazao je u izjavi za Portal Analitika, da afirmativna akcija na lokalnom nivou za manjinske narode ne šteti građanskoj državi već je afirimiše.

MUSTAFIĆ: Afirmativna akcija ne šteti građanskoj državi
Portal AnalitikaIzvor

Mustafić je naveo da manjinski narodi imaju zagarantovano ustavno pravo na autentičnu zastupljenost u državnoj Skupštini kao i u jedinicama lokalne samouprave.

- Afirmativna akcija na lokalnom nivou ne šteti građanskoj državi već je to afirmacija građanske države. Poštovanje manjinskih prava koja su zapisana u Ustavu konkretno u članu 79, je samo afirmacija koncepta građanske, multikonfesionalne, multietničke i multinacionalne države koju smo gradili poslije referenduma. To je afirmacija onoga što smo zapisali u Ustavu – rekao je Mustafić za Portal Analitika.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić kazao je juče da bi afirmativna akcija na lokalnom nivou koju su predložile stranke manjinskih naroda u okviru zakona o izboru odbornika i poslanika, značila dalje nacionalne podjele u Crnoj Gori, kao i rušenje građanske države.

Mustafić je kazao da u Ustavu jasno piše da manjinske zajednice imaju garantovana prava.

- Između ostalog  pravo na autentičnu zastupljenost u državnoj Skupštini kao i u jedinicama lokalne samouprave u kojima žive pripadnici onih zajednica koje se smatraju manjinskim – rekao je Mustafić ističući  da očekuje da će „na današnjoj sjednici Kolegijuma biti nastavljena rasprava o tome“.

- Vjerujem da postoji potvrdan dogovor. Ti amadnani koje smo predložili imali su većinsku podršku na Radnoj grupi svih osam mjeseci i to nije ništa novo. Sa druge strane oni su jednogalsno usvojeni na odboru za politički sistem. Smatram da će politički subjekti koji su to podržavali tada podržati te amandmane na plenumu. Mi ostavljamo prostor za dogovor ako neko ima rezervu prema nekom amadmanu i ne bježimo od toga da neko ponudi bolje rješenje – rekao je Mustafić.

On objašnjava da su amandmani koje su predložili čist model gdje se definiše jasno da manjinske liste imaju pravo na afirmaciju.

- Prema našim amandmanima manjine bi koristile takozavani prirodni prag onoliko koliko glasova iznosi jedan prosječan odbornički mandat u toj opštini. Znači ne građanski cenzus od tri odsto već cenzus koji je na nivou prirodnog praga – negdje dva odsto, negdje 1,9 ili 2,5 odsto zavisi od opštine. To su olakšice koje nijesu velike ali za određene manjiske zajednice puno znače u nekim opštinama – objasnio je Mustafić.

Portal Analitika