Društvo

GORANOVIĆ: Policiji sam dao spisak 6.000 pripadnika NS, kojima je JNA podijelila oružje '90-tih

1203pukovnikgoranovic1
R
adomir Goranović
, pukovnik Kontraobavještajne službe JNA za Blic Crna Gora kaže da je policiji predao spisak od šest hiljada osoba naoružanih automatskim oružjem, ali da ništa nije preduzeto da se to oružje oduzme.

GORANOVIĆ: Policiji sam dao spisak 6.000 pripadnika NS, kojima je JNA podijelila oružje '90-tih
Portal AnalitikaIzvor

On tvrdi da je, uprkos tome što je iz Beograda dobio naredbu da uništi spisak, odlučio da ga preda MUP-u kako bi se smanjio bezbjednosni rizik koji nosi tolika količina automatskog oružja kod građana.

- Riječ je o naoružanju koje je dijeljeno pripadnicima Narodne stranke prije više od dvadeset godina tokom rata u okruženju - kazao je Goranović za Blic Crna Gora.

- U to vrijeme podijeljeno je narodu po selima Crne Gore šest hiljada cijevi, čak i puškomitraljezi i minobacači. Znam da nijesu naoružavani Muslimani, Hrvati i Albanci, sigurno nijesu ni liberali, ni SDP-ovci a ni tadašnji jedistveni DPS-ovci , naoružavani su pripadnici Narodne stranke čijem je tadašnjem rukovodstvu podijeljeno i deset automatskih pištolja koje do dan danas nijesu vratili.

Lično sam arhivirao spisak 2005. godine o šest hiljada cijevi iako je iz Beograda traženo da se to uništi, ja nisam dozvolio da se spale ti spiskovi i predao sam ih Ministarstvu odbrane Crne Gore i taj spisak mora postojati u arhivi. Za svaki slučaj iskopirao sam spisak i predao ga lično jednom mom prijatelju u MUP. Do dan danas niko nije mrdnuo prstom, a zna se tačno gdje je to oružje - kaže Goranović.

On je odlučio da se oglasi povodom pompe koja se digla zbog racije u kojoj su prije nekoliko dana specijalci u cik zore upali u kuće u Goliji i zaplijenili naoružanje i eksploziv. U raciji nikšićke policije  u tri kuće, vlaništvo  Gorana (45), Ivana (78) i Obrada Goranovića (83) oduzeto je 46 kilograma eksploziva, sedam pušaka, od kojih dvije sa optičkim nišanom, dva pištolja, oko 570 komada municije različitog kalibra, 14 detonatorskih kapisli, oko 60 metara sporogorećeg štapina, stega za pravljenje municije sa izvjesnom količinom balina za punjenje patrona lovačke municije i dvije puščane cijevi nepoznatog kalibra.

Protiv trojice Golijana biće podnesene krivčne prijave.

- Mogli su po danu da dođu, kao ljudi,  sve to oružje je stajalo na zidu, niko ga nije krio. Zar zbog običnog srtreljačkog oružja koje su ljudi posjedovali sa dozvolom bez obzira je li mu ostalo od oca ili brata koji su umrli, da su u četiri sata u zoru upadali u kuću starcu od osamdeset i kusur godina - kazao je Goranović, dodajući da je poluautomatsku pušku koja je zaplijenjena tokom racije Obrad Goranović dobio 1991. godine od tadašnje Teritorijalne odbrane Crne Gore.

Eksploziv lično donio zbog puta

- I taj eksploziv je legalno podijeljen Golijanima, ja sam ga lično donio iz Mostara za probijanje puta u Goliji a dio su im davali iz tadašnjeg Građevinskog i Boksita jer su znali da se put ručno probija.

Sve legalno, ništa ukradeno, nikad  zloupotrebljavano. I ovo nema veze sa politikom, ja od 2005. godine ne izlazim na izbore, ali kada udare na moju Goliju moram se boriti - zaključuje pukovnik Goranović i kaže da je na svakom sudu spreman stati iza svojih zemljaka.

Portal Analitika