Abiznis

NACRT ZAKONA: Koliko će iznositi zarade zaposlenih i pripravnika u javnom sektoru

euro
Propisom je predviđeno da se zarade smanjuju ukoliko je deficit budžeta veći od dva odsto.
-Sredstva za zarade, u procesu planiranja državne kase, mogu se povećati kada je budžet uravnotežen ili je ostvaren suficit, odnosno smanjiti kad budžet ostvaruje deficit preko nivoa od dva odsto bruto domaćeg proizvoda, navodi se u Nacrtu zakona.

NACRT ZAKONA: Koliko će iznositi zarade zaposlenih i pripravnika u javnom sektoru
Portal AnalitikaIzvor

Nacrt zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru predviđa da najveće plate u državi sa početnim koeficijentom 30, primaju predsjednici države, Vlade, Skupštine i Vrhovnog suda. Predsjednik Senata DRI, predsjednik Ustavnog suda, Vrhovni državni tužilac, Specijalni tužilac imaće koeficijente 28, a potpredsjednici Skupštine i Vlade imaće koeficijent 27. Iako u zakonu nije navedeno, gotovo je sigurno da će se koefijent množiti sa minimalcem od 50 ili 55 eura.

Nacrt zakona se nalazi na javnoj raspravi, a njegovo usvajanje se očekuje u drugom kvartalu ove godine. Propisom je predviđeno da se zarade smanjuju ukoliko je deficit budžeta veći od dva odsto.

- Sredstva za zarade, u procesu planiranja državne kase, mogu se povećati kada je budžet uravnotežen ili je ostvaren suficit, odnosno smanjiti kad budžet ostvaruje deficit preko nivoa od dva bruto domaćeg proizvoda, navodi se u Nacrtu zakona.

Lokalne samouprave koje su dužne moraju smanjiti zarade zaposlenih deset odsto.

- Prilikom planiranja budžeta, lokalna samouprava čije obaveze po osnovu otplate hartija od vrijednosti, kredita, garancija i poreza i doprinosa prelaze 10 odsto tekućih prihoda ostvarenih u prethodnoj godini, dužna je da smanji sredstva za zarade za 10 odsto, osim za lokalnu samoupravu koja uredno izmiruje sve svoje obaveze.

Zarade pripravnika: Zarada pripravnika sa III i IV nivoom obrazovanja utvrđuje se u iznosu od 40 odsto prosječne neto zarade, sa V i VI nivoom obrazovanja 50 odsto i VII nivoom obrazovanja 60 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini po podacima organa uprave nadležnog za poslove statistike.

Oni koji dobro rade imaće veće plate: Nacrtom Zakona je predviđeno da oni službenici koji dobro rade imati uvećane zarade do 20 odsto, a mogu biti nagrađeni do pet prosječnih plata.

- Zaposleni kod državni firmi zakona, koji ostvaruju sopstvene prihode u skladu sa zakonom, za izuzetne rezultate i kvalitet rada,  kojima doprinese uvećanju prihoda najmanje 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu ili umanjenju rashoda najmanje 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, može iz sopstvenih prihoda ostvariti godišnju nagradu u iznosu od jedne do pet prosječnih neto zarada u tom pravnom licu, u skladu sa kolektivnim ugovorom ili drugim aktom uz saglasnost Vlade, piše u Nacrtu zakona.

Primarni cilj zakona je da obezbijedi ravnopravno i na zaslugama zasnovano određivanje ličnih primanja zaposlenih, kroz uvođenje mehanizama kojima se prepoznaje i nagrađuje visok kvalitet rada i povećava profesionalnost i efikasnost javnih službi. Takođe, prilikom predlaganja zakonskih rješenja nastojaće se da se prate savremeni trendovi utvrđivanja zarada u javnom sektoru u zemljama EU.

Odredbama novog zakona će, pored državnih organa, biti obuhvaćene lokalne samouprave i preduzeća u većinskom vlasništvu države.

-Cilj je da se otklone anomalije ukloni i da svako bude plaćen na osnovu odgovornosti sa poslom koji obavlja. Isto tako, predviđeni su i bonusi i nagrađivanja za one službenike koji u svom radu pokažu rezultate

P.Z.

Portal Analitika