Svijet

EP protiv jednakih plata muškaraca i žena za isti posao

1103evropskiparlamentok
E
vropski parlament je večeras sa veoma malom razlikom u glasovima odbacio izvještaj o jednakosti muškaraca i žena u kojem se pozivalo da im se zagarantuje ista plata za isti posao.

EP  protiv jednakih plata muškaraca i žena za isti posao
Portal AnalitikaIzvor

Protiv izvještaja je glasalo 298 poslanika, uglavnom konzervativaca, 289 je bilo 'za', većinom ljevičari i liberali, a 87 je bilo uzdržano, među kojima veći broj 'zelenih'.

U izvještaju se traži od zemalja Evropske unije da "garantuju poštovanje temeljnog načela iste plate za isti rad muškarca i žene" i zabrane otpuštanje tokom porodiljskog odsustva, te se zauzima za borbu protiv seksističkih stereotipa.

Belgijska socijalistička poslanica Veronik De Kejser upozorila je na "nevjerovatan hod unazad, par dana nakon Međunarodnog dana žena".

"Današnjim glasanjem nijesu povrijeđene i napadnute samo žene, nego i čitavo društvo, naše vrijednosti i samo srce naše čovječnosti", upozorili su francuski socijalisti.

Belgijska konzervativna političarka Ana Delvo misli da je izvještaj previše "usmjeren na nesrećne posljedice mjera štednje".

"Moramo zaključiti da se sporo napreduje što se tiče jednakosti muškarca i žene, ali kriza nije jedini uzrok, daleko od toga", dodaje njena bugarska koleginica Marija Gabriel.

(index.hr)

Portal Analitika