Politika

LUKŠIĆ: Partnerstvo sa UN dalo snažan doprinos razvoju Crne Gore

1103luksicok
S
edmi sastanak Nadzornog komiteta za praćenje implementacije Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2010-2016, kojim su kopredsjedavali potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i rezidentni koordinator sistema UN u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski održan je danas u Podgorici.

LUKŠIĆ: Partnerstvo sa UN dalo snažan doprinos razvoju Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

-Završetak projekta UN eko zgrade nesumnjivo će doprinijeti prepoznatljivosti naše zemlje u regionu i svijetu, ali i ostvarenju vizije ’’Jedan UN’’ – što je cilj Integrisanog programa i koncepta Djelujući kao jedan – kazao je potpredsjednik Lukšić.

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Lukšić je istakao da je saradnja Crne Gore i UN sistema najbolji primjer prakse zemljama regiona koje su u procesu integracija. On je ocijenio da je konstruktivno partnerstvo dalo snažan doprinos razvoju naše države, uspješnom ispunjavanju crnogorske integracione agende i napretku u primjeni standarda UN-a u različitim oblastima.  Lukšić je, takođe, kazao da će novostvoreni uslovi omogućiti da se pod jednim krovom olakša koordinacija aktivnosti i osnaži partnerstvo i međuagencijska i međuresorna saradnja u svim aspektima, što će dati dodatan doprinos ostvarenju naših razvojnih prioriteta i implementaciji brojnih aktivnosti koje nam nameće evropski put.

Stalni koordinator UN u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski zahvalio je predstavnicima Vlade na izuzetnoj saradnji u primjeni Integrisanog programa UN i predstavio konkretne rezultate primjene programa u protekloj godini. Izrazio je zadovoljstvo saradnjom Vlade Crne Gore i Sistema Ujedinjenih nacija u zemlji, istakavši da je više od 12 miliona dolara realizovano kroz brojne zajedničke projekte u prošloj godini dok je za 2014. godinu planirana realizacija projekata u vrijednosti 13,3 miliona.

“Činjenica da je prvi zvanični skup u novootvorenoj eko zgradi UN upravo sastanak Nadzornog komiteta za nadgledanje implementacije Integrisanog programa, ima posebnu simoboliku uspješnosti saradnje pod okvirom reformske agende UN ‘Djelujući kao jedan’”, kazao je Vrbenski.

Stalni koordinator UN ponovio je da se “princip rada ‘Djelujući kao jedan’ pokazao kao efikasan okvir kroz koji Sistem UN udružuje snage radi pružanja podrške Crnoj Gori u ostvarivanju nacionalnih prioriteta, na prvom mjestu u pristupanju Evropskoj uniji”.

Na sastanku je usvojen Godišnji plan rada za 2014. godinu i predstavljeni rezultati aktivnosti u 2013. godini u sva tri stuba saradnje - socijalnoj inkluziji, demokratskom upravljanju i održivom ekonomskom razvoju i zaštiti životne sredine.

Sastanak je održan u novom sjedištu UN u Podgorici, čime se Crna Gora svrstala među rijetke zemlje koje su u okviru koncepta ’’Djelujući kao jedan’’ ostvarila sve četiri komponente integrisanog djelovanja – jedan program, jednog lidera, jedan budžetski okvir i jednu kancelariju.

Portal Analitika