Svijet

Krim se poziva na stav MSP o Kosovu

okkrim
D
eklaracija nezavisnosti Autonomne Republike Krim i Sevastopolja u prvom pasusu se poziva na slučaj Kosova i mišljenje Međunarodnog suda pravde iz 2010.

Krim se poziva na stav MSP o Kosovu
Portal AnalitikaIzvor

Krimski parlament proglasio je danas deklaracijom nezavisnost tog poulostrva od Ukrajine, uoči referenduma u nedjelju o pripajanju te teritorije Rusiji.

"Deklaracija o nezavisnosti autonomne oblasti Krima i grada Sevastopolja" usvojena je sa 78 glasova od prisutnih 81 poslanika, saopštio je krimski parlament koga vlasti u Kijevu smatraju nelegalnim.

"Mi, članovi Vrhovnog vijeća Autonomne Republike Krim i gradskog vijeća Sevastopolja, na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih dokumenata koji prepoznaju pravo naroda na samoopredjeljenje, uzimajući u obzir i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu , u kome se navodi da jednostrana proglašenej nezavisnosti dijela jedne države ne krši međunarodno pravo, zajedno donosimo ovu odluku", navodi se u deklaraciji objavljenoj na sajtu krimske Rade.

U deklaraciji se navodi da je "Republika Krim demokratska, sekularna i multi-etnička država", koja je "nezavisna i suverena" i koaj će se ponašati u skladu ishoda referenduma na kome će biti predloženo pripajanje Ruskoj Federaciji u vidu novog subjekta.

Krimski parlament je zakazao za 16. marta referendum na kojem će se građani izjasniti o pripajanju tog crnomorskog poluostrva Rusiji. Odluka o referendumu je donijeta pošto je prozapadna opozicija smenila vlast u Ukrajini. te teritorije u sastav Rusije i od značaja je za prestojeći referendum.

 

Referendum o statusu Krima će biti održan 16. marta.

 

 

Portal Analitika