Društvo

Građanska alijansa pokrenula inicijativu za razrješenje Milosava Veličkovića

1302graalijansa
G
rađanska alijansa traži od v.d. Vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića i članova Tužilačkog savjeta da pokrenu inicijativu za razrješenje tužioca Milosava Veličkovića, u skladu sa članom 53. Zakona o državnom tužilaštvu, a po navodima bivše specijalne tužiteljke Stojanke Radović, koja je na Administrativnom odboru saopštila da je predmet Bukovica ukinut na Apelacionom sudu zbog neznanja i nesposobnosti Tužioca.

Građanska alijansa pokrenula inicijativu za razrješenje Milosava Veličkovića
Portal AnalitikaIzvor

Kako kažu iz Građanske alijanse najveći problem u predmetu Bukovica koji su uočili jeste upravo odnos tužilaštva i neadekvatna istraga:

- Podsjećamo i da je istraga vraćana sedam puta, da svjedoci koje smo predlagali nijesu uzimani u razmatranje i da se nikada nijesu postavila pitanja komandne i nalogodavne odgovornosti, što je rezultiralo time da ni nakon dvije decenije nema naznaka da će neko odgovarati za ove zločine.- navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su posebno istakli da je Bukovica jedina teritorija u Crnoj Gori koja je devedesetih godina bila meta etničkog čišćenja i koja je teritorijalno veća od opštine Budva. Po dostupnim podacima početkom 1992. godine, raseljena su 24 sela dok je raseljena ukupno 221 osoba. Od 1992. do 1995. godine, ubijeno je šest civila, oteto jedanaest ljudi, samoubistvo su izvršile dvije osobe, 70 je doživjelo fizičku torturu a zapaljeno je osam kuća kao i seoska džamija.

- Zbog upitnog neprofesionalnog djelovanja Tužioca, može se izvesti zaključak da za sve ovo nema odgovornih. Osim toga država će čak morati da isplati znatna sredstva po osnovu neosnovanog lišavanja slobode. Napominjemo i to da je za zločin za koji nema odgovornih, država uložila milionska sredstva na šta smo ukazivali da takođe postoje ozbiljne indicije o neregularnostima i zloupotrebama.- objašnjavaju iz GA i dodaju da na sumnju da je u pitanju koordinirana državna akcija, koordinisana od više organa vlasti, u cilju zataškavanja zločina, navodi i finalna relativizacija zločina u vidu jedne jedine rečenice koja se u udžbeniku istorije tiče bukovičkih zločina a koja glasi: "Crnogorske vojne i policijske snage, kao i paravojne snage Republike Srpske, u periodu od 1992. do 1996. godine, upadale su u muslimansko selo Bukovica kod Pljevalja gdje su maltretirali, prebijali, pljačkali, palili i ubili šest ljudi".

- Medijskom i kontralustracionom pritisku podlegao je i tadašnji ministar obrazovanja Sreten Škuletić, koji je pozvao autora te rečenice da mu pojasni detalje ionako šturog istorijskog sagledavanja istine o Bukovici. Iz svih ovih razloga smatramo da proces ozdravljanja društva mora početi upravo kroz pravosudni sistem, a upravo prvi potez mora biti uspostavljanje odgovornosti onih koji su opstruirali proces.- zaključuje se u saopštenju Građanske alijanse.

Portal Analitika