Svijet

Kina sa 10 satelita traži nestali Boing

kina
K
ina je rasporedila deset svojih satelita koji bi trebali pomoći u potrazi za Boeingom 777 kompanije Malaysia Airlines koji je nestao prije četiri dana, piše zvanična štampa.

Kina sa 10 satelita traži nestali Boing
Portal AnalitikaIzvor



Sateliti koji se kontrolišu iz baze Xian na sjeveru zemlje, koristiće visoku rezoluciju i druge tehnologije kako bi "poduprli potragu i operacije spašavanja aviona Malaysian Airlinesa", stoji u tekstu.

Gotovo trećina od 239 putnika i članova posade leta MH370 iz Kuala Lumpura za Peking bili su kineski državljani. Ako se tragedija potvrdi, biće to druga najveća avionska nesreća za Kinu.

Ekipe iz deset zemalja angažovane su u operacijama potrage. One brodovima i avionima pretražuju more oko Malezije i južnog Vijetnama dok se govori da je uzrok pada aviona možda bila bomba ili pokušaj otmice.

Kina je zatražila od Malezije da ubrza potragu za avionom.

Kineski sateliti trebali bi pomoći i u praćenju vremenskih prilika, komunikaciji i operacijama potrage u području gdje je avion nestao.

Mladi Iranac koristio ukradeni pasoš

Muškarac koji je koristio ukradeni pasoš identifikovan je kao 19-godišnji Iranac za kojeg se vjeruje da nema veze s teroristima, saopštila je malezijska policija.

19-godišnji Iranac putovao je za Njemačku gdje se nadao da će dobiti azil. Malezijske vlasti bile su u kontaktu s njegovom majkom koja se nalazi u Njemačkoj i koja ga je trebala dočekati na aerodromu u Frankfurtu, javlja BBC.

Potraga proširena na šire područje Tajlandskog zaliva i Južnokineskog mora

U veliku četvorodnevnu potragu uključeni su vojni avioni, vojni brodovi, brodovie obalne straže i civilni brodovi iz deset zemalja, no njihovi napori da pronađu bilo kakav trag koji bi ih naveo na pronalazak ostataka Boeinga 777-200EU nestalog malo više od sat vremena nakon što je iz Kuala Lumpura poletio prema Pekingu u subotu rano ujutro, dosad su se pokazali uzaludnima.

"Uza sve naše napore, zasad mogu reći da su nade za dobre vijesti o avionu, odnosno njegovim putnicima, vrlo slabe", rekao je voditelj vijetnamskog tima za potragu Pham Quy Tieu.

Potraga je u utorak proširena na šire područje Tajlandskog zaliva i Južnokineskog mora, gdje je izgubljen radio kontakt sa avionom i gdje je nestao s radarskih ekrana. Ona se nastavlja i na zapadnoj malezijskoj obali, kao i u sjeverozapadnom dijelu Malezije u području Andamanskog mora.

Malezijsko civilno vazduhopolovstvo u ponedjeljak je objavilo da je nestanak malezijskog aviona neviđena misterija. Sve su glasnija i pitanja o mogućim sigurnosnim propustima. Pretpostavlja se da je 227 putnika i 12 članova posade mrtvo. Još juče Interpol nije isključivao mogućnost da je avion bio otet, jer je otkriveno da je dvoje putnika imalo ukradene pasoše. Kasnije se ispostavilo da je jedan pasoš koristio mladi Iranac koji nije povezan s terorizmom.

Jedan visoki policijski izvor rekao je za Reuters da su naoružane osobe s lažnim ispravama već pokušale poletjeti iz Kuala Lumpura.

Ipak, sve su češća mišljanja da je riječ o nesreći a ne o terorističkom napadu. "Mi to još nismo isključili, ali brojni dokazi nas udaljavaju od ideje da su ti ljudi povezani s terorizmom", rekao je visoki malezijski funkcioner, a slično misle i evropski i američki izvori.

"Nema dokaza koji bi ukazali na to da je riječ o terorističkom činu", rekao je jedan evropski sigurnosni izvor, dodajući da "zasad nema objašnjenja što se dogodilo".

Izvori bliski istrazi kazali su kako je moguće da se avion raspao u avionu.

U ponedjeljak je pilot vijetnamskog aviona mislio da je uočio žuti prsluk za spašavanje, no helikopter je iz mora izvadio stari kabal. Nakon dojave o uočenom repnom dijelu aviona, pokazalo se da je riječ o svezanim kladama.

 

(index.hr)

Portal Analitika