Svijet

Tri godine od katastrofe u Japanu

1103japan
T
okio -- Japan danas obilježava treću godišnjicu pogubnog cunamija u kojem je gotovo 19.000 ljudi poginulo ili nestalo.

Tri godine od katastrofe u Japanu
Portal AnalitikaIzvor

Zemljotres i cunami su za Japan bili prava katastrofa, ogromnih razmjera, koja je opustošila priobalna područja i izazvala nuklearnu krizu.

Japanski premijer Šinzo Abe će danas u Tokiju govoriti na komemoraciji žrtvama, obilježavajući trenutak kada je Japan pogodio zemljotres jačine od devet stepeni po Rihterovoj skali, prenosi AP.

Stanovnici sjevernog dijela zemlje koji su preživjeli cunami održali su rano jutros komemorativne skupove u znak sjećanja na svoje bližnje.

U gradu Minamisanriku lokalni stanovnici okupili su se ispred nekadašnjeg gradskog centra za sprječavanje katastrofa, gdje je ne desetine zaposlenih poginulo u cunamiju.

Trostruka katastrofa - zemljotres, cunami i nuklerna havarija - odnijela je na današnji dan prije tri godine 15.884 života, dok se 2.636 njih vode kao nestali na sjevernoj japanskoj obali, a skoro 270.000 ljudi, od kojih su mnogi iz Fukušime, ne mogu da se vrate kući zbog visoke radijacije.

Japan ulaže velike napore u obnovu oblasti koje su se našle na udaru cunamija 11. marta 2011. godine, kao i u uklanjanje radijacije koju je izazvalo topljenje jezgra reaktora u nuklearnoj elektrani u Fukušimi kao posljedica zemljotresa.

Ta zemlja je izdvojila 25 biliona jena (250 milijardi dolara) za rekonstrukciju do marta 2016. godine. 

Rekonstrukcioni planovi konačno su sačinjeni, ali se radovi odlažu zbog nedostatka obučenih radnika i materijala. 

Premijer Abe obećao je da će podstaći obnovu, navodi američka agencija.

Portal Analitika