Region

Članovi Odbora za iseljenike u posjeti Zajednici Crnogoraca u Makedoniji

1103ycgm
N
a poziv Zajednice Crnogoraca u Republici Makedoniji delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike posjetila je Skopje i sastala se sa predstavnicima ZCGM.

Članovi Odbora za iseljenike u posjeti Zajednici Crnogoraca u Makedoniji
Portal AnalitikaIzvor

Delegaciju Odbora činili su Danko Šarančić, Dritan Abazović, Mićo Orlandić, i Obrad Stanišić, dok su na sastanku ispred ZCGM bili Zoran Popović, Svetlana Geleva, Medo Balić, Vladimir Vuković, Slobodan Vukićević i Edvin Zahitović. Ambasadu Crne Gore u RM predtavljao je Prvi sekretar Danilo Brajović.

Kao se navodi u saopštenju ZCGM dostavljenom Portalu Analitika, razgovaralo se o položaju crnogorskih iseljenika u Makedoniji, a crnogorska zajednica predstavila je i projekte koje realizuje Forum za naučno-istraživački rad Zajednice.

U ime naučnog foruma govorili su prof. dr. Nikola Panov, prodekan prirodno-matematičkog fakulteta u Skoplju i počani član ZCGM,  prof.dr.Jadranka Dabović Atanasovska, redovni profesor Pravnog fakulteta u Skoplju, prof.dr. Aleksandar Atanasovski, vizantolog sa filozofskog fakulteta u Skoplju, prof.dr. Ljubica Kostovska Savović, redovni profesor ekonomskog fakulteta u Skoplju, prof.dr. Oliver Baćanović, dekan Fakulteta za bezbjednost, prof.dr. Svetomir Škarić, profesor Ustavnog i međunarodnog prava i prof. dr Vladimir Vuksanović, sa fakulteta za fizičku kulturu.

Tema drugog dijela sastanka odnosila se na prezentaciju tri najvažnija projekta kojima se bavi ZCGM poslijednih godina i to: “Demografsko – migracijske karakteristike građana Makedonije porijeklom iz Crne Gore”, “Makedonsko-crnogorski odnosi od srednjega vijeka do danas” i “Putevima Svetoga Vladimira Dukljanskog”.

Prilikom susreta predsjedniku Odbora Miodragu Vukoviću uručena je replika pečata kneza Petra Vojislavljevića, čij original se čuva u berlinskom muzeju, a koji je izradio mr. Branko Jakšić, akademski vajar i član ZCGM.

Portal Analitika