Kultura

OKF predvodi crnogorske izdavače i pisce na Sajmu u Lajpcigu

1003OKF
I
zdavačka kuća Otvoreni kulturni forum sa Cetinja predstaviće se ove godine na najznačajnijoj literarnoj manifestaciji u Evropi - Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, koji se održava od 13. do 16. marta.

OKF predvodi crnogorske izdavače i pisce na Sajmu u Lajpcigu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika, na Lajpciškom sajmu će se predstaviti i renomirani crnogorski književnici - Milorad Popović, Andrej Nikolaidis, Pavle Goranović i Dragana Tripković.

Uz OKF, na crnogorskom štandu će svoja izdanja izložiti Crnogorsko društvo nezavisnih književnika (CDNK), Institut za crnogorski jezik i književnost (ICJK), Matica crnogorska, Izdavačko preduzeće Pobjeda, Plima iz Ulcinja, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ (NBCG), Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ iz Podgorice i Crnogorsko narodno pozorište (CNP). Prezentaciju crnogorskih izdavača na sajmu u Lajpcigu prati sadržajan katalog na crnogorskom i engleskom jeziku, sa kompletnim spiskom izdanja kojima se naši izdavači predstavljaju.

1003lajpcigIzlaganje crnogorskih izdavača na sajmu u Lajpcigu pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Podsjećamo, cilj OKF-a je da prezentira i afirmiše najvažnije pisce savremene književne scene u Crnoj Gori, među kojima su Ognjen Spahić, Andrej Nikolaidis, Pavle Goranović, Milorad Popović, Dragana Tripković, Aleksandar Bečenović, Vladimir Đurišić, a koji su nagrađivani brojnim nacionalnim i međunarodnim književnim priznanjima. Takođe je izdavač najpoznatijih pisaca iz regiona: Tomaža Šalamuna, Miljenka Jergovića, Vidosava Stevanovića, Draga Jančara, Aleša Debeljkaka, Mileta Stojića, Bogomila Đuzela, Ivana Lovrenovića. OKF je danas izdavač Časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS, pokrenutog 1986. godine, za što je nagrađen na Sarajevskom sajmu knjiga prošle godine.

Međunarodni sajam knjiga u Lajpcigu, ima viševjekovnu tradiciju, jer su se izdavači ovdje i prije 1825. godine, kada je utemeljeno „Berzansko udruženje njemačkih knjižara“. Istorija ovog Sajma povezana je sa konkurentnim Sajmom u Frankfurtu na Majni, kome je sredinom 17. vijeka preoteo primat najvažnijeg knjiškog sajma. Promjenu odnosa donio je tek Drugi svjetski rat i njegove posljedice, kada je Lajpciški sajam, koji se našao u DDR-u, pao u zaborav, a onaj u Frankfurtu doživljava renesansu. Nakon njemačkog ujedinjenja 1990. postojala je inicijativa da se Sajam u Lajpcigu u potpunosti ugasi, ali su ti glasovi brzo utihnuli. Lajpciški sajam jedan je od nekoliko preostalih brendova na području bivšeg DDR-a. Danas okuplja više od 2.000 izdavača iz četrdesetak zemalja i više od 150.000 posjetilaca, i jedna je od najvećih manifestacija takve vrste na svijetu.

Portal Analitika