Svijet

Proruski demonstranti spriječili skup

1003klicko
O
ko deset hiljada proruskih demonstranata u Donjecku, na istoku Ukrajine, izrazilo je želju da se priključe Rusiji i primorali bivšeg boksera, a sada političara, Vitalija Klička, da otkaže skup svojih pristalica.

Proruski demonstranti spriječili skup
Portal AnalitikaIzvor

Demonstranti su uzvikivali: Rusija, Donjeck, ruski grad i Putina za predsjednika, dok su po tom industrijskom mjestu, nekadašnjem uporištu svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, bile okačene zastave Rusije i Komunističke partije.

Građani Donjecka minutom ćutanja odali su počast policajcima poginulim prošlog mjeseca, tokom proevropskih protesta u Kijevu.

Jedan od vođa protesta Robert Donija rekao je da su se ljudi pobunili jer su izgubili strpljenje, a Ukrajina je uvučena u političko-ekonomsku igru Evropljana i Zapadnjaka.

Donija je najavio nove proteste narednih dana, prenijele su agencije.

Kličko, kandidat na predsjedničkim izborima u Ukrajini 25. maja, rekao je ranije da želi da uvjeri građane Donjecka, koji ne prihvataju proevropsku vladu u Kijevu i naginju jačanju odnosa s Moskvom, da ostanu ujedinjeni, suočeni sa "separatističkim provokacijama".

Kličko je kritikovao ruske medije zbog, kako je rekao, ispiranja mozga, rekavši da su proteste protiv novih vlasti u Kijevu izazvali Rusi, koji su u Ukrajinu došli sa strane.

Kličko je morao da otkaže skup koji je za danas najavio u Donjecku, kako bi izbjegao sukobe, jer se na centralnom Lenjinovom trgu u tom gradu okupilo na hiljade njegovih protivnika.

Pošto su se okupili kod spomenika Lenjinu, proruski demonstranti prošli su ulicama grada, noseći ruske zastave.

Izvor: MINA; foto: kurir-info.rs

Portal Analitika