Politika

VUKADINOVIĆ: Berane primjer kako se kažnjava lokalna vlast

1003vukadinovic
R
ezultat izbora u Beranama je očekivan iz tri razloga jer se dio glasova za DPS odlio formiranjem opštine Petnjica, građani su kaznili autističnu vlast koja nije na pravi način percipirala lokalne probleme, a opozicija je pokazala da ima novu političku strategiju, kazao je za Pobjedu politički analitičar Srđan Vukadinović.

VUKADINOVIĆ: Berane primjer kako se kažnjava lokalna vlast
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da je koalicija DPS-SDP formiranjem opštine Petnjica izgubila skoro 15 odsto biračkog tijela i da je to bilo teško nadomjestiti u čvrsto strukturiranoj glasačkoj bazi u Beranama, naročito u odvojenom nastupu.

„Incident na Vasovim vodama i posljedice koje su se kasnije desile prošli su bez utvrđivanja odgovornosti. Pokazalo se da lokalna vlast nije imala sluha za te probleme. Predstavnici lokalne vlasti bili su okrenuti više svojim ličnim interesima i nepotizmu nego dobrobiti grada, a to se sve vratilo kao bumerang DPS-u koji je izgubio određeni broj glasova“, kazao je Vukadinović.

On je rekao da je ovo najbolji primjer kako bi građani trebalo da kažnjavaju lokalnu vlast koja ne ispunjava svoje obaveze, jer se „ne možemo baviti visokom politikom dok grad tone sve dublje u probleme“.

Kada je riječ o opoziciji, Vukadinović smatra da SNP ne bi trebala da ima osjećaj da je pobijedila i da će, gledajući dugoročno, ona biti gubitnik izbora.

„Ovo može imati posljedica po politički individualitet SNP, jer postoji mogućnost da bude usisana u Demokratski front. Mnoge partije ne znaju svoj izborni kapacitet na ovim izborima, pa se pobjedničkom može smatrati DPS koja je samostalno osvojila najveći broj mandata“, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, najveći gubitnik je, ipak, SDP koje više nema u strukturi vlasti u Beranama ,,iako su smatrali da bez njih neće biti moguće konstituisati opštinsku vlast“.

„Trend rasta započet na Cetinju, Petnjici, Mojkovcu zaustavljen je u Ulcinju. To je trebalo da bude signal DPS da opozicione partije prave drugačiju strategiju nastupa, koja vidimo da daje neke rezultate“, upozorava Vukadinović.

„Ipak, mora se naglasiti da je 18 prema 17 jedna nestabilna većina u lokalnom parlamentu, koja veoma brzo može da prevagne na drugu stranu s obzirom na to da je riječ o jednoj vrlo heterogenoj grupaciji koja svaki čas može da se ospe sa jednim ili dva mandata. Na drugoj strani imate čvrstu strukturu DPS-a“, zaključio je Vukadinović.

Izvor i foto: Pobjeda

Portal Analitika