Politika

BERANE: Opozicija preuzima vlast, nakon osam godina DPS izgubila apsolutnu većinu

1003berane
K
oalicija ''Zdravo Berane'' koju čine Socijalistička narodna partija i Demokratski front pobijedila na lokalnim izborima u Beranama. Prema nezvaničnim informacijama na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog tijela ta koalicija je osvojila 18 mandata i apsolutnu većinu a DPS 17 mandata, koji je time nakon osam godina izgubio vlast u Beranama. Van lokalnog parlamenta ostale su SDP koja je bila na ivici cenzusa, Pozitivna Crna Gora Narodna stranka i Bošnjačka stranka. Na izbore je izašlo 76 odsto birača.

BERANE: Opozicija preuzima vlast, nakon osam godina DPS izgubila apsolutnu većinu
Portal AnalitikaIzvor

Koalicija SNP-DF osvojila apsolutnu većinu: U apsolutnim brojkama koalicija SNP-DF je na ovim izborima osvojila 8.271 glasova a DPS 7.729 glasova. Najbliža cenzusu je bila SDP sa 476 glasova, kojoj je za ulazak u lokalni parlament falilo oko 40 glasova. Daleko od cenzusa su bile Pozitivna Crna Gora sa 397 i Narodna stranka sa 220 glasova. Van parlamenta su ostale i Bošnjačka stranka sa 350 glasova i Srpska lista sa 65 glasova.

Na prethodnim izborima, 2010. godine, najviše mandata 19 osvojila je koalicija DPS-a i SDP-a, koja je formirala vlast. Udružena opozicija imala je 16 odbornika. DPS je tada imao 16 odbornika, SDP 3, SNP 8,Nova 5, NS 2, a PzP jedan odbornik

Prve preliminarne analize izbora pokazuju da je za DPS i SDP bilo nenadoknadivo sustići minus od 2.500 glasova koji je nastao osamostaljivanjem opštine Petnjica.

Na prošlim lokalnim izborima kada je Petnjica bila u sastavu Berana koalicija DPS-SDP je osvojila 10.185 a od toga u Petnjici 2.832, a opoziciona koalicija “Bolja Crna Gora” SNP-Nova-PzP-NS tada je u Beranama osvojila 8.327. glasova.  To znači da DPS-u nije pomogao ni povećanje od gotovo 500 glasova u odnosu na lokalne i parlamentarne izbore.

Na lokalnim izborima održanim u Petnjici u novembru mjesecu, DPS je osvojila 1. 457, SDP 1.102 a BS 430 glasova.

Svi koji žele da ozdrave Berane dobrodošli u koaliciju: Član koalicije „Zdravo Berane“ Darko Stojanović kazao je, kako pišu Dnevne novine, da je sigurno da je koalicija koju čine DF i SNP ostvarila ubjedljivu pobjedu i osvojila apsolutnu vlast.

„Od početka smo govorili da su svi oni koji su raspoloženi da ozdrave Berane dobrodošli u koaliciju. Razgovaraćemo sa svima, nije problem. Najvažnije je da je koalicija koja je upropastila naš grad nakon osam godina svrgnuta sa vlasti, a svi oni koji misle dobro našem gradu su dobrodošli u koaliciju“, kazao je Stojanović i dodao da ne strahuje da će DPS osporiti pobjedu.

Izborni poces protekao regularno: Predsjednik Opštinske izborne komisije, Veselin Došljak, kazao je za RTCG da izborni proces protekao regularno i u skladu sa izbornim zakonom i da OIK nije imao bilo kakvih prigovora od strane podnosilaca izbornih lista.

Međutim incidenata je bilo u toku izbornog dana koji je protekao u međusobnom optuživanju koalicije SNP-DF i DPS-a. Incidenti su počeli kada je u mini štabu DPS-a napadnut njihov kandidat za odbornika Enver Mandžukić a završili su najavom koalicije SNP-DF da će podnijeti krivične protiv funkcionera DPS-a zbog navodne kupovine glasova. Na Fejsbuk stranice te koalicije su objavljenii i spiskovi građana Berana koji su prema tvrdnjama te koalicije primili po 50 eura u zamjenu za glas.

Slavlje na ulicama Berana: Kako pišu Dnevne novine na ulicama Berana, pristalice opozicije, proslavljale su euforično pobjedu na izborima. Taj list dalje navodi da su neki od pristalica krenuli ka izbornom štabu DPS, ali ih je u tome spriječio kordon policije, te su nastavili da slave u sporednim ulicama.

DPS uvećao glasove, SDP neće ući u parlament: Demokratska partije socijalista (DPS) na izborima koji su juče održani u Beranama osvojila je 500 glasova više u odnosu na prethodne kada je nastupila u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), ali to nije bilo dovoljno da se osvoji većina, saopštio je portparol Časlav Vešović.

Portparol SDP Mirko Stanić kazao je da je razočaran rezultatima, jer njegova partij anije uspjela da uđe u lokalni parlament. Ipak, ističe da je zadovoljan što je broj glasača povećan na 500.

Medojević traži pomoć od Drobniča: Član predsjedništva Demokratskog fronta, Nebojša Medojević o izbornim neregularnostima i kupovini glasova obavijestio je ambasadora EU u Podgorici Mitju Drobniča, zamjenika Vrhovnog državnog tužioca, Veselina Vučkovića i ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, pišu Dnevne novine.

On očekuje od EU da oštro osudi praksu DPS i ohrabri zužilaštvo da pokrene hitnu akciju protiv političke korupcije na visokom nivou.

Beranska Skupština imaće 35 odbornika.

Biračko pravo imalo je 23.553 građana koji su glasali na 55 biračkih mjesta.

Foto: udruzenjesandzak.org

Portal Analitika