Politika

Koalicija SNP-DF pobijedila u Beranama

berane_1_1
K
oalicija ''Zdravo Berane'' koju čine Socijalistička narodna partija i Demokratski front pobijedila na lokalnim izborima u Beranama. Prema nezvaničnim informacijama na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog tijela ta koalicija je osvojila 18 mandata i apsolutnu većinu a DPS 17 mandata, koji je time nakon osam godina izgubio vlast u Beranama. Van lokalnog parlamenta ostale su SDP koja je bila na ivici cenzusa, Pozitivna Crna Gora Narodna stranka i Bošnjačka stranka. Koalicija SNP-DF je istovremeno na oficijelnoj Fejsbuk stranici proglasila pobjedu. Na izbore je izašlo 76 odsto birača.

Koalicija SNP-DF pobijedila u Beranama
Portal AnalitikaIzvor

U apsolutnim brojkama koalicija SNP-DF je na ovim izborima osvojila 8.271 glasova a DPS 7.729 glasova. Najbliža cenzusu je bila SDP sa 476 glasova, kojoj je za ulazak u lokalni parlament falilo oko 40 glasova. Daleko od cenzusa su bile Pozitivna Crna Gora sa 397 i Narodna stranka sa 220 glasova. Van parlamenta su ostale i Bošnjačka stranka sa 350 glasova i Srpska lista sa 65 glasova.

Na prethodnim izborima, 2010. godine, najviše mandata 19 osvojila je koalicija DPS-a i SDP-a, koja je formirala vlast. Udružena opozicija imala je 16 odbornika. DPS je tada imao 16 odbornika, SDP 3, SNP 8,Nova 5, NS 2, a PzP jedan odbornik

Prvi preliminarne analize izbora pokazuju da je za DPS i SDP bilo nenadoknadivo sustići minus od 2.500 glasova koji je nastao osamostaljivanjem opštine Petnjica.

Na prošlim lokalnim izborima kada je Petnjica bila u sastavu Berana koalicija DPS-SDP je osvojila 10.185 a od toga u Petnjici 2.832, a opoziciona koalicija “Bolja Crna Gora” SNP-Nova-PzP-NS tada je u Beranama osvojila 8.327. glasova.  To znači da DPS-u nije pomogao ni povećanje od gotovo 500 glasova u odnosu na lokalne i parlamentarne izbore.

Na lokalnim izborima održanim u Petnjici u novembru mjesecu, DPS je osvojila 1. 457, SDP 1.102 a BS 430 glasova.

Predsjednik Opštinske izborne komisije, Veselin Došljak, kazao je za RTCG da izborni proces protekao regularno i u skladu sa izbornim zakonom i da OIK nije imao bilo kakvih prigovora od strane podnosilaca izbornih lista.

Međutim incidenata je bilo u toku izbornog dana koji je protekao u međusobnom optuživanju koalicije SNP-DF i DPS-a. Incidenti su počeli kada je u mini štabu DPS-a napadnut njihov kandidat za odbornika Enver Mandžukić a završili su najavom koalicije SNP-DF da će podnijeti krivične protiv funkcionera DPS-a zbog navodne kupovine glasova. Na Fejsbuk stranice te koalicije su objavljenii i spiskovi građana Berana koji su prema tvrdnjama te koalicije primili po 50 eura u zamjenu za glas.

Beranska Skupština imaće 35 odbornika.

Biračko pravo imalo je 23.553 građana koji su glasali na 55 biračkih mjesta.

 

 

Portal Analitika