Svijet

Malezija: Ni traga od nestalog aviona

0903malezija
J
oš uvijek traje potraga za malezijskim putničkim avionom koji je nestao iznad Južnog kineskog mora. U njemu je bilo ukupno 239 osoba. "Boing 777" kompanije Malasyia Airlines sa 227 putnika i 12 članova posade, nestao je tokom leta iz Kuala Lumpura za Peking, a posljednji kontakt s kotrolorima leta imao je kada se nalazio 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru, naveo je u saopštenju generalni direktor Malasyia Airlinesa Ahmed Jauhari Jahja.

 

Malezija: Ni traga od nestalog aviona
Portal AnalitikaIzvor


Avioni vijetnamskog vazduhoplovstva uočili su kod obala na krajnjem jugu Vijetnama dvije velike naftne mrlje, dužine između 10 i 15 kilometara, za koje se pretpostavlja da bi mogle biti ostaci goriva letjelice.



Premijer Malezije Nadžib Razak izjavio je prethodno da još nema ni traga od nestalog aviona i da su operacije potrage intenzivirane.



Malezija i Vijetnam zajedno sprovode potragu, Kina je poslala dva spasilačka broda u Južno kinesko more, a operaciji su se priključile i druge zemlje jugoistočne Azije.



Vijetnamska mornarica je, u međuvremenu, objavila da se avion srušio u Južno kinesko more, kod obale vijetnamskog ostrva To Ču, ali malezijski ministar saobraćaja to je demantovao.



Malasyia Airlines je prethodno iznijela pretpostavku da je avion možda sletio u Nanmingu, u istočnoj Kini.



0903avionpad

 

Aviokompanija je saopštila da su putnici državljani 14 zemalja i da je među njima najmanje 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, šestoro Australijanaca, petoro Indijaca i troje Amerikanaca, kao i državljani Francuske, Novog Zelanda, Kanade, Rusije, Ukrajine i Holandije.

Kompanija je navela da su avionom putovala i dvije bebe - jedna iz Kine i druga iz Amerike.

Vlasti Italije i Austrije su, međutim, navele da se jedan Italijan i jedan Amerikanac koji su bili na spisku putnika zapravo njeisu ni ukrcali u avion pošto su im pasoši ukradeni na Tajlandu.

Agencije su prenijele da je isti avion u avgustu 2012. godine okrznuo krilom rep drugog aviona na aerodromu kod Šangaja, ali da u incidentu nije bilo povrijeđenih.

Kompanija "Boing" je objavila da je upoznata sa nestankom aviona i da prati situaciju.

Portal Analitika