Zanimljivosti

Misteriozan oglas: Bombarder iz Ukrajine proidavao se na eBayu

0903tupoljev
P
otencijalni kupci imali su priliku da se nadmeću za kupovinu Tupoljeva Tu-95, strateškog bombardera iz doba Hladnog rata, koji se nakratko pojavio na eBayu a početna cijena bila je 3 miliona dolara. Kako prenosi portal Aviationist, prodavci su naveli da se avion nalazi u Ukrajini, a da se rastavljen može poslati iz luka u Odesi ili Nikolajevu.

Misteriozan oglas: Bombarder iz Ukrajine proidavao se na eBayu
Portal AnalitikaIzvor

Oglas je bez objašnjenja uklonjen, a dok se to nije dogodilo javila su se tri potencijalna kupca. Jedan od njih je za Tu-95 ponudio 5 miliona dolara.

U oglasu je pisalo da je avion "korišten ali se nakon servisa može dovesti u letno stanje". Prodavala ga je firma čije je sjedište u Švajcarskoj ali ima podružnice u Njemačkoj i Ukrajini. Tu-95MS je varijanta aviona za koju je NATO imao kodni naziv Bear-H i bila je osposobljena za lansiranje krstarećih raketa Raduga Kh-55, koje mogu nositi konvencionalnu i nuklearnu bojevu glavu.

Na fotografiji koja je bila objavljena u oglasu na avionu su vidljivi tragovi oznaka sovjetskog i ukrajinskog vazduhoplovstva. Napisano je da ima ukupno 454 sata leta a resurs mu je skoro 5000 sati.

Iako ukrajinsko vazduhoplovstvo ne koristi ove avione, nakon raspada SSSR-a u njenom vazduhoplovstvu je ostalo 25 tih letjelica koje su korištene kao pomorski patrolni avioni i strateški bombarderi. Svi su bili predviđeni za "penziju" prema sporazumu o strateškom razoružanju START-1.

U februaru 2000. je Ukrajina sa 11 bombardera i 600 raketa platila Rusiji dug za plin.

tekst i foto: jutarnji.hr

Portal Analitika