Region

Vlasi: Velika Srbija propali san

83vlasi
A
zem Vlasi, poznati kosovski političar i advokat, veliki borac za nezavisnost Kosova i aktuelni savjetnik za vanjske poslove u Vladi Kosova rekao je da su neosnovane rsrpske reakcije na najave formiranja Vojske Kosova, kao i zahtjev za održavanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) tim povodom.

Vlasi: Velika Srbija propali san
Portal AnalitikaIzvor

Srbija, tvrdi on, nema prava da se na bilo koji način miješa u unutrašnju stvar Kosova.

"Kosovo je nezavisna država. Kosovo je ranije i u dogovoru sa važnim međunarodnim faktorima, i uz njihovu pomoć, radilo na tome da dođe u fazu konstituisanja svoje vojske, a za razliku od jedne strukture danas koja je bila polu vojna, polu civilna. Sada uopšte niko ne razumije reakciju Srbije o tom čisto unutrašnjem pitanju Kosova. Niko nije mislio ni vani, niti ovdje da treba pitati Srbiju da li će Kosovo da ima vojsku ili policiju, šta će imati unutar svoje države", ocijenio je Vlasi za sarajevski portal Klix.

Vlasi, koji je bivši čelnik Komunističke partije Kosova i predsjednik Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, rekao je da je to dio predizborne priče u Srbiji, ali i nešto mnogo ozbiljnije. 

"Malo po malo pa kod ovog rukovodstva Srbije izbija sve ono što je u njih akumulirano u Miloševićevo vrijeme. Oni se prave da su prihvatili novu realnosti, jer moraju da je prihvate zbog evropske perspektive Srbije, ali oni o Kosovu ustvari misle isto kao prije 10 ili 20 godina, ali nas na Kosovu to se savršeno ne tiče", rekao je Vlasi. 

Vjeruje da ovaj problem neće kulminirati novim problemima na Kosovu, jer se to jednostavno ne tiče Srbije. 

"Zapad i Evropska unija ne mogu se miješati u to kakvu će oružanu formaciju imati Kosovo, dakle nešto što imaju sve države na svijetu", ocijenio Vlasi.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini Vlasi je istakao da su nedavni masovni protesti u BiH plod teške socijalne i ekonomske situacije, ali da je u osnovi toga neriješeno državno pitanje. 

"BiH je ostala jedna zakovana država, nefunkcionalna država koja i da hoće ne može da rješava vitalne interese svojih građana, a to su ekonomski interesi i socijalna politika. Prema tome, ovaj sadašnji revolt neminovno će dovesti do prestruktuiranja, promjene državne strukture BiH. Znači do bitne korekcije onog što se u BiH naziva dejtonskim aranžmanima, odnosno uređenje BiH u Dejtonu. Počelo je sa socijalnim nezadovoljstvima i nemirima, a mora da se završi s preuređenjem države u jednu normalnu i funkcionalnu državu, na dobrobit na svih njenih građana bez obzira na nacionalnost", smatra Vlasi.

Govoreći o BiH i Kosovu, Vlasi je rekao da su napori na stvaranju tzv. velike Srbije završena priča i dio istorije. 

"To je sada već propali san i propali projekt. Srbija mora da se okrene svojim problemima, unutrašnjim problemima, problemima konsolidacije svoje unutrašnje politike. I više nema ni snage, niti može da se miješa u unutrašnje poslove Bosne ili Kosova i bilo koga u regiji", rekao je Vlasi.

Osvrćući se na srpsku politiku u BiH, Vlasi je naglasio da je Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, jedino ostalo da udara na tu nacionalističku "velikosrpsku žicu i da plaši Srbe u BiH kako su za njih najveća opasnost BiH i Bošnjaci, a ne drugi životni problemi".

(rtcg.me)

 

Portal Analitika