Fudbal

SAD traži od FIFA kaznu za Rusiju

FIFA
D
vojica senatora iz Sjedinjenih država zatražili su od FIFA da suspenduje Rusiju sa predstojećeg Mundijala u Brazilu zbog situacije u Ukrajini.

SAD traži od FIFA kaznu za Rusiju
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko predsjednik FIFA Sep Blater uvaži ovaj zahtjev, Rusiji će biti oduzeto i domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2018. godine.

„U svijetlu ruske vojne okupacije dijela nezavisne države Ukrajine, tražimo od vas da razmislite o suspenziji fudbalske reprezentacije Rusije iz svih predstojećih takmičenja pod pokroviteljstvom FIFA“, navedeno je u pismu upućenom Blateru.

Senatori Mark Kirk i Den Kouts pozvali su se na član tri statuta FIFA koji navodi da je diskriminatorsko ponašanje zabranjeno i da ono sa sobom nosi kazne suspenzije ili izopštavanja iz organizacija.

„Znamo da je Jugoslavija dobila sličnu kaznu za Evropsko prvenstvo 1992. godine i Svjetsko prvenstvo 1994. Rusija je u posljednjim danima pokazala nepoštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i nadamo se da ćete se saglasiti i da nećete dozvoliti ruskim nacionalnim selekcijama da učestvuju u takmičenjima koje organizuje FIFA“, zaključak je dopisa koji su potpisali senatori. (B92)

Portal Analitika