Abiznis

Vlada usvaja reforme obrazovnog, socijalnog i zdravstvenog sistema

0803vlada
V
lada Crne Gore juče je u Kolašinu započela posebnu, dvodnevnu sjednicu na temu inteziviranja strukturnih reformi u oblastima obrazovanja, rada i socijalnog staranja i zdravstva, sa namjerom da se tim temama da viši stepen posvećenosti nego što to dozvoljava ustaljeni ritam rada, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Vlada usvaja reforme obrazovnog, socijalnog i zdravstvenog sistema
Portal AnalitikaIzvor

Sjednicom predsjedava predsjednik Vlade Milo Đukanović, a njegovim i uvodnim izlaganjima potpredsjednika Igora Lukšića i Vujice Lazovića, kao i prezentacijama resornih ministara, definisani su i analizirani osnovni problemi sa kojima se Crna Gora susreće u ovim oblastima. U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika podsjeća se da kvalitet obrazovanja, zdravstvene zaštite i radnih odnosa dugoročno utiču na kompetitivnost cijelog društva i kvalitet života svih građana, pa Vlada namjerava da kreira paket ciljanih mjera za sprovođenje strukturnih reformi.

- Kada je o obrazovnom sistemu riječ, u fokusu današnje rasprave bilo je pitanje usklađivanja visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada, uspostavljanja efikasnog i održivog modela finansiranja visokog obrazovanja i proces eksterne evaluacije svih visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori, u cilju unaprjeđenja kvaliteta obrazovanja mladih ljudi u skladu sa razvojnim potrebama države i prevazilaženja problema rasta broja nezapošljenih sa fakultetskom diplomom. Analiziran je i niz drugih pitanja iz ove oblasti, a posebno uvođenje preduzetničkog učenja na svim nivoima obrazovanja, licenciranje i relicenciranje nastavnika i direktora obrazovnih ustanova, kao i stanje predškolskog obrazovanja u pogledu obuhvata djece i infrastrukturnih kapaciteta. U okviru pitanja iz oblastiradnih odnosa i socijalne zaštite, Vlada je posebnu pažnju posvetila potrebi zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora i dalje unaprjeđenje poslovnog ambijenta. Uočena je i potreba pojednostavljivanja procedure izdavanja radnih dozvola za strance. Vlada je analizirala i pitanje održivosti postojećeg penzionog sistema, sa svim izazovima koji su izraženi u toj oblasti. Na sjednici je posebno ukazano na značaj implementacije Socijalnog kartona koji treba da osigura pouzdane podatke za kreiranje socijalne politike i doprinese poboljšanju ukupnih usluga, u prvom redu ranjivim kategorijama stanovništva.

U saopštenju se navode i detalji prioritetnih reformih u oblasti zdravstva, čiji je cilj podizanje kvaliteta usluga i omogućavanje bržeg i lakšeg ostvarivanja zdravstvene zaštite.

- Nastaviće se optimizacija i racionalizacija mreže zdravstvenih ustanova formiranjem osam zdravstvenih centara, dok će dostupnost ljekova biti povećana uvođenjem privatnih apoteka u sistem realizacije recepata koji se propisuju na teret obaveznog osiguranja. Između ostalog, razmatrana je i mogućnost uvođenje dopunskog dobrovoljnog osiguranja.

Iz Biroa za odnose s javnošću najavljuju da će današnja sjednica biti posvećena definisanju konkretnih mjera i aktivnosti za rješavanje ovih strukturnih problema, sa preciznim rokovima i nosiocima posla u realizaciji reformskih aktivnosti.

Portal Analitika