Svijet

Snouden: Zemlje pod pritiskom NSA promjenile zakon o informacijama

snouden
N
jemačka je pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država promjenila zakon o prikupljanju obavještajnih informacija i time su narušena prava njemačkih građana, objavio je bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edvard Snouden.

Snouden: Zemlje pod pritiskom NSA promjenile zakon o informacijama
Portal AnalitikaIzvor

- Na Njemačku je vršen pritisak da izmjeni svoj G10 zakon da bi udovoljila zahtjevu NSA. Time su narušena prava njemačkih građana - naveo je Snouden u pisanom svjedočenju na 12 strana, koje je dostavljeno Evropskom parlamentu.

Zakon G10 ograničava odredbe zakona o privatnosti prepiske, pošte i telekomunikacije i omogućava djelovanje obavještajnih agencija.

Snouden navodi da je sličan pritisak radi izmjene Zakona izvršen i u drugim zemljama, poput Švedske, Holandije i Novog Zelanda.

- Svaka od ovih zemalja dobila je instrukcije od NSA, ponekad pod okriljem Ministarstva odbrane i drugih tijela, o načinu ublažavanja pravne zaštite komunikacija. Krajnji rezultat uputstava NSA je da je umanjeno pravo običnih građana od neželjenih upada. U tajnosti su stvoreni napadni sistemi masovnog praćenja unutar liberalnih država - ističe Snouden.

 

 

Portal Analitika