Svijet

Tržni centar najposjećenija turistička atrakcija na svijetu

0703trznicentar
J
edna od najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu je - tržni centar. I to ne bilo koji - već najveći svjetski tržni centar u Dubaiju, prenosi portal B92.net.

Tržni centar najposjećenija turistička atrakcija na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Godišnje, taj ogromni tržni centar posjeti 75 miliona turista - što znači da se tu odigrava više pješačkog saobraćaja nego na Ajfelovoj kuli, Nijagarinim vodopadima i Diznilendu zajedno, piše CNN.

Naravno, tržni centar u Dubaiju nije "običan". U Ginisovoj knjizi rekorda zabilježen je kao najveći na svijetu, jer je cio objekat, sa pratećim sadržajima, smješten na 1.124.000 kvadratnih metara!

Otvoren je 2008. godine, a u njemu je smješteno 1.200 prodavnica, ledena pista olimpijskih dimenzija, akvarijum, najveća prodavnica obuće na svijetu, 14.000 parking mjesta i simulator za letenje "boingom 737".

Izgradnja je koštala 20 milijardi dolara, a na poslovima u tržnom centru angažovana je cijela "armija ljudi" - njih 20.000!

Samo na čišćenju unutrašnjosti radi 100 ljudi, koji brišu, usisavaju i glačaju tržni centar posle zatvaranja - radno vrijeme je do 22 sata radnim danom, a vikendom do ponoći.

Još veći posao imaju radnici na održavanju pratećih objekata i terena. Vještačko jezero i fontana zahtijevaju svakodnevno održavanje, jer pustinjska klima podrazumijeva stalno "pješčano zagađenje". Radnicima "od krvi i mesa" u tom poslu pomaže i mali robot - usisivač koji čisti dno jezera.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika