Politika

VLAHOVIĆ: Da li će Cdu biti za ili protiv Đukanovića, zavisi od njega

vlahovicmiodrag
Partije se ne osnivaju da igraju vaterpolo, naravno da želimo da participiramo u vlasti...Najvažnije je da oni koji sebe doživljavaju Srbima budu perjanica u otporu negacije crnogorske nacije

VLAHOVIĆ: Da li će Cdu biti za ili protiv Đukanovića, zavisi od njega
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od osnivača nove partije na crnogorskoj političkoj sceni, Crnogorske demokratske unije (Cdu), donedavno ambasador Crne Gore u Vašingtonu, Miodrag Vlahović, u večerašnjoj emisiji RTCG  „U centar“ autora i voditelja Andrije Nikolića, po prvi put je javnosti pokazao logo te stranke, sa simbolima – zelenom maslinom ispred plavog brijesta, i malim latiničnom slovima ispod „cdu“.

brijestVlahović je govorio o motivima formiranja i o osnovnim načelima na kojima će počivati rad nove stranke, čije je osnivanje najavljeno prije tri dana za 22. maj ove godine, a koja nastaje uz aktivno učešće šezdesetak eminentnih crnogorskih intelektualaca,  advokata, inžinjera, ljekara i nekadašnjih političkih aktivista, ali i značajnog broja mladih ljudi.

„Pitate me da li sam za ili protiv Đukanovića? To zavisi od Đukanovića“, kazao je Vlahović, precizirajući da nije za promjenu vlasti po svaku cijenu, pogotovo ne onu koja bi ugrozila osnovne postulate na kojima počiva nezavisna Crna Gora.

Ne interesuje nas promjena vlasti koja bi ugrozila  crnogorske vrijednosti „Mislim da vlast traži promjenu, ali mi smo za to da tražimo onakve promjene koje će Crnu Goru učiniti boljom, a ne one koje će ugroziti njen opstanak kao multietničkog društva“, kazao je Vlahović i dodao:

„Mi nismo socijaldemokratska partija i ne želimo da izvršimo supstituciju SDP-a. Nas interesuje Crna Gora i njen interes. U našem manifestu koji će biti objavljen  za nekolko dana  biće precizirana osnovna polazišta, a crnogorske demokrate su saveznici sa svima onima kojima je Crna Gora na srcu.“

Vlahović je izrazio potpunu uvjerenost da će Cdu biti u parlamentu, ako ne nakon sljedećih, onda nakon onih drugih parlamentarnih izbora.

„Siguran sam da ćemo biti u parlamentu. Nemamo pretenziju da imamo odgovore na sva pitanja. Koncentrisaćemo se na dvije - tri kapitalne teme i ponuditi ostvariva rješenja i to ponuditi mogućim koalicionim partnerima. Nas interesuje rezultat, a ne promjena vlasti radi promjene vlasti, naročito onakve koja bi ugrozila crnogorske vrijednosti. Ne želimo takvu promjenu“, kazao je gost emisije „U centar“.

On je podvukao da je jedini iz njegove političke generacije koji nije učestvovao u AB Revoluciji, jer je, kako je kazao, odmah prepoznao o čemu se tu radi.

„A imao sam razloga za to, ja sam bio protiv one vlasti, zalagao sam se za ukidanje Titove štafete, zvali su me 'Slovenac'. Ne bi bilo lijepo da Vam kažem ko me je isključio iz partije, ne bi bilo lijepo, to je jedan veoma poznat čovjek.“

Na pitanje da li bi participirao u ovoj vlasti, Vlahović je odgovorio:

„Partije se ne osnivaju da igraju vaterpolo, naravno da želimo da participiramo u vlasti.“

Vidjeti u kom će pravcu ići prestrojavanje na političkoj sceni: Vlahović se složio sa ocjenom da je u toku prestrojavanje na  crnogorskoj političkoj sceni, ali je dodao da treba sačekati  da vidimo kako će taj proces teći i u kojem pravcu, ponavljajući da, prije svega, treba gledati crnogorske nacionalne interese. Precizirao je da njegova stranka neće biti za „paljenje“ mostova među partijama, da ne vjeruje u apsolutne pobjednike i aspolutne gubitnike u politici, te da je Cdu svakako za drugačiju retoriku na crnogorskoj političkoj sceni, i da je siguran da je to moguće i potrebno Crnoj Gori.

Vlahović smatra da pojavljivanje nove stranke neće nikoga ugroziti.

„Mislimo da postoji jedan značajan korpus u biračkom tijelu koji pluta između različitih opcija i partija. Prije svega, meni je lično žao ako neko ko je nesumnjive indipendističke orijentacije na Cetinju dobije 160 glasova. Mislimo da postoji korpus glasačkog tijela koji je raštrkan zbog malih ili većih sujeta koje onemogućavaju komunikaciju“, kazao je Vlahović, dodajući da je razgovarano sa predstavnicima dvije partije, ali nije htio da otkrije koje.

Izrazio je nekoliko riječi pohvale na račun Pozitivne Crne Gore, na račun Jasavić i Abazovića, za kojega je kazao da ga podsjeća na njega (Vlahovića) kad je bio mlad.

Đukanovićev poziv srpskim strankama- pragmatičan potez: Poziv premijera Đukanovića srpskim strankama Vlahović je nazvao  pragmatičnim političkim potezom, precizirajući da to ne smatra, niti to treba brkati sa  onim što se naziva „nacionalno pomirenje“.

„U Crnoj Gori postoji problem koji nije nov, a to je negiranje crnogorskog nacionalnog identiteta, nezavršena situacija oko jezika, oko crkve, tu postoji pritisak koji ne dolazi samo iz Crne Gore. Da bi se ta situacija riješila, najvažnije je da oni koji sebe doživljavaju Srbima budu perjanica u otporu negacije crnogorske nacije, a ne obrnuto. Da, jedan moj prijatelj kazao je da je Đukanović trebao u vladu da pozove Crnogorce. (misli na slikara Todora, prim, PA). Ali, ako je ovo naša jedina zemlja, onda treba da se dogovorimo i da je to naša jedina zemlja.“

Odgovarajući na pitanje da li je za stvaranje nove stranke bilo presudno nezadovoljstvo Liberalnom partijom, on je kazao:

„Ne, ne, to nema nikakve veze, mi smo mnogo šira ideja od toga. Sada imamo četiri  socijaldemokratske partije, a nemate partiju centra  koja bi bila građanske provenijencije. Mi ćemo biti baš centar, jer smatramo da postoji potreba za reafirmacijom nekih vrijednosti koje nisu artikulisane ili nisu dobro artikulisane. Vidim da je tendencija da se pooštre uslovi za pojavljivanje nove stranke. Ne misle valjda da svijet politički počiva na njima i da niko sem oni ne treba da se bavi politikom?!“

Objašnjavajući zašto „unija“ i zašto "crnogorska" u nazivu stranke, Vlahović je kazao da je to stoga što su spremni na koalicije sa grupama i pojedincima, partijama, jer smatraju da je loše i neproduktivno da građanska crnogorska orijentacija bude toliko raštrkana.

„Na žalost, u Crnoj Gori su poslije referenduma, naročito poslije njega, ostale neke stvari neredefinisane, na žalost. Nije valjda sporno u Crnoj Gori imati nešto crnogorsko? Nije valjda radikalno, nego normalna građanska stvar da je nešto crnogorsko u Crnoj Gori! Bez Crnogoraca i Crnogorki nema Crne Gore. U Crnoj Gori postoji snažna konfrontacija po mnogim pitanjima, imamo opoziciju raznorodnu, pa i onu kojoj interes Crne Gore nije prioritet, koji imaju problem sa uvažavanjem crnogorskih vrijednosti.“

Vlahović se deklarisao kao veliki pobornik ulaska Crne Gore u NATO, smatrajući političkim licemjerstvom zagovarati EU, a ne i NATO, jer su to, kako je kazao, dvije organizacije koje počivaju na sličnim vrijednostima.

„Zaboravljaju da je riječ o istom bezbjednosnom krugu.“

On je ocijenio kao dobar politički potez to što se Vlada Crne Gore priključila zaključcima savjeta EU o situaciji u Ukrajini, i kazao da bi kriza u njoj mogla da ubrza prijem Crne Gore u NATO.

Portal Analitika