Region

Srbija će tražiti hitnu sjednicu SB UN zbog najave formiranja OS Kosova

vulin
V
lada Srbije zatražiće održavanje sjednice SB UN zbog najave formiranja oružanih snaga Kosova i pogoršanja bezbjednosno-političke situacije na Kosovu, rekao je Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo.

Srbija će tražiti hitnu sjednicu SB UN zbog najave formiranja OS Kosova
Portal AnalitikaIzvor

Ministar je izrazio duboku zabrinutost Vlade zbog pogoršanja bezbjednosne političke situacije na Kosovu, „počevši od kamenovanja srpskih hodočasnika u Đakovici, pa do zabrane ulaska građana Srbije na Kosovo“, za šta, kako je kazao, „još nigdje nismo mogli da čujemo jasnu i određenu osudu“.

Vulin je kazao na konferenciji za štampu u Vladi Srbije da smatra kako čitavu međunarodnu zajednicu mora da zabrine najava prelaska kosovskih bezbjednosnosnih snaga u kosovsku vojsku.

"To je neprihvatljivo i protivno rezoluciji 1244, u kojoj se jasno kaže da ne može da postoji vojska na prostoru Kosova i Metohijie. To je teritorija pod upravom UN i može da postoji samo jedna oružana sila, a to je Kfor", poručio je Vulin.

On je istakao da Vlada Srbije traži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti o poštovanju Rezolucije 1244 i najnovijih dešavanja na Kosovu.

Nasilje, prema njegovim riječima, kao da je postalo svakodnevica na Kosovu, usmjereno je prema Srbima.

S tim u vezi je pomenuo i hapšenje u Štrpcu, zadržavanje Srba u pritvoru i pored pismenih garancija vlade Srbije, zabrana ulaska ministara vlade Srbije na prostor Kosova i jučerašnja „neshvatljiva, nemoguća za opravdati“, zabrana ulaska predstvanicima DSS.

Vlada Srbije osuđuje jučerašnje zadržavanje Vojislava Koštunice i Slobodana Samardžića i zatražila je od Euleksa da objasni ko ima pravo da zaustavi bilo kog građanina Srbije i poništi sporazum o kretanju, rekao je ministar.

 

(b82)

Portal Analitika