Zanimljivosti

Namirnice koje imaju više soli od kesice čipsa

0603sir
M
ogli biste se iznenaditi kada pročitate koje sve namirnice sadrže više soli nego cela kesica čipsa. Otkrivamo vam pet samo naizgled bezopasnih namirnica.

Namirnice koje imaju više soli od kesice čipsa
Portal AnalitikaIzvor

Natrijum je mineral koji je u kombinaciji s hloridom poznat kao kuhinjska so. Organizmu je potreban natrijum, ali je nesumnjivo da ga mnogi ljudi unose previše. Izbjegavanje slanih orašastih plodova, grickalica i čipsa možda neće biti dovoljno da smanjite unos soli u organizam s obzirom na to da ga neke naizgled zdrave namirnice sadrže u velikim količinama.

Pola kašičice nemasnog sira

Sadrži čak 270 miligrama soli. Problem je i što nije nemoguće pojesti i više od pola kašičice posnog sira, a što znači da ćete uveliko pretjerati s unosom soli u organizam.

Pola lepinje

Lepinja od pšeničnog brašna naizgled ne prijeti vašem zdravlju, posebno ako je načinjena od cijelog zrna pšenice jer je dobar izvor vlakana. Međutim, sadrži 284 miligrama soli u samo jednoj polovini.

Dvije kašičice preliva za salatu

U samo dvije kašičice dresinga za salatu nalazi se više soli nego u cijeloj kesici čipsa!

Vegetarijanska pljeskavica

U kupljenom vegetarijnskom burgeru nalazi se 398 grama soli.

Pola kašičice paradajza u konzervi

Sos od paradajza sadrži likopen poput karotenoida koji je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i oboljevanja od nekih vrsta raka. No, morate ga jesti u umjerenim količinama jer u samo pola čaše ima nevjerovatnih 642 miligrama soli.

Izvor: nadlanu.com

Portal Analitika