Region

Francuska NVO uredila škole na KiM

0603skole
G
račanica - Francuska humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" nastavila je da sprovodi akcije u srpskim enklavama i ove zime je renovirala pet škola.

Francuska NVO uredila škole na KiM
Portal AnalitikaIzvor

Renoviranje je izvedeno zahvaljujući donacijama brojnih donatora u vrijednosti veće od 30.000 evra.

-U oktobru smo obilazili škole širom KiM i ustanovili da su mnoge u veoma lošem stanju, često bez osnovnih uslova za učenje. Pojedine nisu imale grijanje, negdje je prokišnjavao krov, a u većini toaleti su bili neupotrebljivi, izjavio je osnivač NVO Arno Gujon.

U saradnji sa Raško-prizrenskom Eparhijom koja je pratila odvijanje radova, renoviranje je počelo u oktobru prošle godine i završilo se početkom marta. Ove škole poslije toliko godina konačno imaju sve uslove za obrazovanje mališana.

-Uveli smo centralno grijanje i postavili radijatore u Suvom Dolu, uradili novi sanitarni blok sa toaletom, vodom i strujom u Crkvenoj Vodici, napravili novi krov u Lapljem Selu, kupili nove klupe i stolice u Sušici... Trenutno gradimo školsku kuhinju i trpezariju u Banjama kod Suvog Grla, rekao je Arno Gujon.

Za doprinos i razvoj kulturno-prosvjetne zajednice Kosova i Metohije, kancelarija za vjersku nastavu pri Raško-prizrenskoj Eparhiji dodijelila je Svetosavsku Povelju organizaciji „Solidarnost za Kosovo“.

Organizacija “Solidarnost za Kosovo” broji preko 8 hiljada donatora iz cijele Francuske i oko 30 volontera koji učestvuju u radu organizacije. U prethodne dvije godine obezbijedila je više konvoja humanitarnih pomoći, ljetovanje za srpsku decu sa Kosova, renoviranje škola, a finansira i humanitarnu kancelariju pri Eparhiji Raško-prizrenskoj u Gračanici, od koje dobijaju tačne informacije o situaciji i broju najugroženijih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji.

Arno Gujon, osnivač ove organizacije, odlikovan je prošle godine medaljom kralja Stefana Dečanskog, a kompanija “Novosti” mu je 17.decembra 2012. dodijelila i specijalnu plaketu za “Najplemenitiji podvig godine”.

b92

Portal Analitika