Svijet

Rusija blokirala sve ukrajinske baze na Krimu

0603krimukrajinaok
P
remijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov izjavio je da proruske snage kontrolišu sve strateške prilaze poluostrvu i da su blokirale sve ukrajinske vojne baze koje se još nijesu predale.

Rusija blokirala sve ukrajinske baze na Krimu
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak predstavnika nekadašnjih sovjetskih zemalja biće održan 4. aprila, ali će susret diplomata Rusije i Ukrajine vjerovatno biti održan ranije, javljaju ruski mediji.

Zajednicu nezavisnih država čini 11 od nekadašnjih 15 sovjetskih republika, a četiri izuzetka su tri pribaltičke države i Turkmenistan

Stejt department sačinio je listu, kojom u 10 tačaka opovrgava izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o situaciji u Ukrajini, ocjenjujući ih kao "neistinite tvrdnje".

"Dok Rusija spinuje lažnu priču kako bi opravdala svoje ilegalne aktivnosti u Ukrajini, svijet nije vidio tako zapanjujuću rusku fikciju otkako je (Fjodor) Dostojevski napisao - Formula 'dva plus dva jednako je pet' ima svojih privlačnosti", stoji u saopštenju Stejt departmenta naslovljenom "Fikcija predsjednika Putina: 10 lažnih tvrdnji o Ukrajini".

Evropska unija objavila je danas imena 18 ukrajiniskih zvaničnika kojima je zamrznuta imovina, među kojima su smijenjeni predsednik Viktor Janukovič i njegovi bliski saradnici. Na spisku se nalaze najbliži Janukovičevi saradnici, uključujući bivšeg ministra unutrašnjih poslova i pravde, državnog tužioca, šefa bezbednosne službe, kao i Janukovičevog sina Aleksandra, navodi se u listu. Sankcije takođe ouhvataju i bivšeg ukrajinskog premijera Mikolu Azarova i njegovog sina.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun saopštio je da će njegov pomoćnik za ljudska prava Ivan Šimonović uskoro posjetiti Ukrajinu, uključujući i Krim. Ova objava usledila je samo nekoliko časova nakon što je Robert Seri, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, odlučio da skrati posjetu Ukrajini poslije prijetnji neimenovanog naoružanog muškarca.

(blic.rs)

Portal Analitika