Politika

KRIVOKAPIĆ: Češka i CG dokaz da se do nezavisnosti može na miran način

0503ranko2
D
rugog dana zvanične posjete Češkoj Republici predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić susreo se sa predsjednikom Predstavničkog doma Češke Republike Janom Hamačekom i održao govor na zajedničkoj sjednici poslanika oba doma češkog parlamenta.

KRIVOKAPIĆ: Češka i CG dokaz da se do nezavisnosti može na miran način
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici, kojoj su osim poslanika Predstavničkog doma i Senata Češke Republike pristustvovali i studenti Fakulteta političkih nauka Anglo-Američkog Univerziteta u Pragu Krivokapić je istakao: „Istorijska bliskost Crne Gore i Češke Republike najbolji je dokaz za tezu da države ne moraju da se graniče da bi baštinile dobrosusjedske odnose. Češki novinar, književnik, slavista i veliki poštovalac Crne Gore Josef Holeček napisao je u svojoj knjizi "Černa Hora“ – „Crna Gora je svjetsko čudo. Nema primjera u istoriji čovječanstva da je mali narod, po broju beznačajan, cijele vjekove sa uspjehom odoljevao napadima hiljadu puta moćnijeg neprijatelja. To je uspjela samo mala, stjenovita siromašna Crna Gora“.

„Postoji simbolička sličnost između naše dvije države u nedavnoj istoriji koja pokazuje veliku zrelost naših društava. Plišana revolucija iz 1989. godine i crnogorski referendum o nezavisnosti 2006. godine dokazali su najveće dostignuće za svaki narod – da nezavisnost može biti postignuta na miran i mudar način” rekao je, ovom prilikom Krivokapić.

Na temu aktuelnog političkog momenta u Ukrajini Krivokapić je naglasio: “Dok smo mi razmjenjivali mišljenja o reformi OEBS-a u Kijevu, Ukrajina se nalazila u predvečerju krvoprolića. Ko god želi longitudinalno da gleda na događaje u Kijevu lako će shvatiti da Ukrajina klizi u nove neizvjesnosti. Trenutno, vrijeme ne radi u korist Ukrajine. Prirodno, OEBS može imati centralnu poziciju u rješavanju ukrajinske krize imajući u vidu razgranatost njegovih institucija, modela aktivnosti koji su se pokazali korisnim u sličnim situacijama: Parlamentarna skupština, visoki predstavnici, oruđa za prevenciju konflikta itd. Ali ono što je svim ovim instrumentima potrebno je cjelovit plan za trajno rješavanje Ukrajinskog slučaja koje mora polaziti od punog suvereniteta i teritorijanog integriteta Ukrajine. Balkanska iskustva i „prokletstvo sličnosti“ Jugoslovenskih naroda previše su svježi da ne bi upućivali na jake strahove i opreznost. Ovo je veliki izazov ali i velika prilika za našu OEBS porodicu.”

Krivokapić se takođe susreo i sa predsjednikom Predstavničkog doma Češke Republike Janom Hamačekom sa kojim je dogovorio da se istorijski bliski odnosi između dvije države obilježe izložbom slika Jaroslava Čermaka na 40. godišnjicu od njegove posljednje izložbe 1974. u Podgorici. Krivokapić se zahvalio Hamačeku na aktivnom angažmanu Čeških poslanika u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a kao i podršci koju Češka Republika daje euroatlanskim aspiracijama Crne Gore.

Portal Analitika