Zanimljivosti

Tri važna aduta u korist svinjske masti

 

 

mast
Zbog količine zasićenih masti i holesterola svinjska mast dugo se smatrala opasnom po zdravlje, no dokazano i potvrđeno od strane brojnih stručnjaka kako je margarin, koji je godinama bio zamjena masti, opasniji i štetniji po ljudsko zdravlje. Margarin naime sadrži sastojke sintetskog porijekla, transmasne kisjeline koje su daleko štetnije od masti jer podižu nivo lošeg LDL holesterola, a snižavaju nivo dobrog HDL holesterola.

Tri važna aduta u korist svinjske masti
Portal AnalitikaIzvor

" Svinjska mast dokazano sadrži holesterol koji se u tijelu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D koji je važan za apsorpciju kalcijuma."

1. Svinjska mast po svom sastavu je 40 posto zasićena masnoća, a kosovo ulje je 85 posto zasićena mast. Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.

2. Svinjska mast ima vrlo visoku točku vrijenja, tačnije svoju strukturu ne mijenja i prilikom zagrijavanja iznad 250 Celzijusa
. Stoga namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica poput maslaca prženjem povećavaju. Naravno pržena hrana se ne preporučuje konzumirati u velikim količinama, no kada to i radite najbolja opcija za podlogu prženja je mast koja će hrani dati i onaj poseban ukus kakav pamtimo iz tanjira naših baka.

3. Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini nego što su je koristili naši stari. Mast sadrži kalorije, ali istraživanja su potvrdila kako je riječ  o zasitnoj namirnici koja stvara duži osjećaj sitosti, prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina. Svinjska mast dokazano sadrži holesterol koji se u tijelu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

(dnevnik.hr)

Portal Analitika