Region

Biće protesta zbog povećanja školarina

0403sus
B
eograd - Studentska unija Srbije (SUS) pozvaće studente da protestuju protiv povećanja školarina na beogradskim fakultetima.

Biće protesta zbog povećanja školarina
Portal AnalitikaIzvor

SUS u današnjem saopštenju navodi da je zahtjev 13 beogradskih fakulteta za većim školarinama sraman i ističe da će pozvati studente da protestuju protiv ovakvog predloga.

Unija smatra da su razlozi za povećanje školarine, poput solidarnog poreza, poboljšanja kvaliteta studija, osavremenjavanje fakulteta, neosnovani i tvrdi da će se taj novac slivati u kase fakulteta, uz nemogućnost da studenti imaju bilo kakvu korist i uvid u njegovo korišćenje. 

-Time bi se samo još više finansirao autonomni aparat, čije finansije nisu dovoljno transparentne, naveo je u saopštenju predsednik SUS Bojan Vojinović

SUS u saopštenju tvrdi da veći dio studentskih školarina odlazi na plate profesora, od kojih se, kako ističu "našim roditeljima i nama zavrti u glavi". 

-Naglašavamo da smo spremni da povodom ovog sramnog prijedloga, a sve u cilju borbe za prava studenata, pozovemo studente da izađu na protest i na taj način pokažu kategoričko neslaganje sa ovakvom odlukom, ističe se u saopštenju. 

13 od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu zatražilo je prošle nedjelje veće školarine, za dva do 10 odsto. Prijedlog se šalje Ministarstvu prosvete na mišljenje, a konačnu odluku donose savjeti fakulteta.

 

B92

Portal Analitika