Politika

ŠĆEKIĆ: Dug opštine Berane skoro 9,1 miliona eura

0612okdadopr
N
osilac Izborne liste koalicije “Zdravo Berane (SNP-DF)” Dragoslav Dado Šćekić saopštio je da je dug opštine Berane po osnovu kredita kod poslovnih banaka i obaveza za bruto zarade i doprinose skoro 9,1 miliona eura.

ŠĆEKIĆ: Dug opštine Berane skoro 9,1 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

- Dosadašnji gradonačelnik Berana, gospodin Vuka Golubović je tokom kampanje u jednoj od svojih izjava priznao da je grešan prema svim građanima Berana.  Koliko je grešan najbolje govore njegovi grijesi izraženi u zvaničnim brojkama koje na najslikovitiji način prikazuju surovu realnost finansijske situacije u beranskoj opštini prouzrokovane nestručnim vođenjem Opštine od strane Vuke Golubovića i članova njegove najbliže porodice. Prema zvaničnim izvještajima od 31.12.2013. godine, dugovanje Beranske lokalne samouprave po osnovu kredita kod poslovnih banaka i Obveznicama je iznosio više od 4,5 miliona eura glavnice. Stanje neizmirenih obaveza prema Budžetu Crne Gore koje se odnose na Obaveze za bruto zarade i doprinose na 20.01.2014.godine je iznosio 4.6 miliona eura, što znači da je dug samo na osnovu ove dvije navedene stavke skoro 9,1 miliona – navodi se u saopštenju Šćekića dostavljenom Portalu Analitika.

Postavlja se pitanje, kako ističe, na koji način su zaposleni u jedinicama lokalne samouprave ostvarivali prava iz Republičkog zdravstvenog fonda kada se zna da DPS-SDP od stupanja na vlast, ne uplaćuju sredstva u Fond zdravstva i kolika je tu odgovornost ministra Radunovića koji je, nakon četiri godine zaborava, zajedno sa ostalim ministrima iz Vlade ovih dana redovan gost u Beranama?

- Građani Crne Gore su u televizijskom obraćanju svih nosilaca lista Televiziji Crne Gore, od aktuelnog gradonačelnika Berana Vuke Golubovića čuli da je DPS-SDP nakon preuzimanja vlasti 2006.-te, zatekla dug od tri miliona eura od tadašnje opozicije.

Prava istina je da je dug Opštine Berane te 2006. godine, gledano iz današnjeg ugla,  iznosio simboličnih 2 miliona eura, pri čemu je Opština potraživala od Vlade Crne Gore na osnovu  Radne grupe, Egalizacionog fonda i Koncesija  1,2 miliona eura i ta su sredstva nakon godina odlaganja uplaćena Opštini čim je koalicija DPS-SDP preuzela vlast. Osim zaostalih šest plata i pripadajućih poreza i doprinosa, Opština Berane tada nije dugovala ni jedan jedini euro Državi po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa za zaposlene. O ovako niskom dugu Opštine gospodin Golubović danas može samo da sanja – navodi se u saopštenju.

 

Portal Analitika