Svijet

Gabrijel: Krimska kriza ne ugrožava snabdjevanje Evrope energentima

0403njemacka
N
jemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabijel ocijenio je danas da kriza na Krimu ne ugrožava snabdjevanje zemalja Evropske unije (EU) energentima, prenijeli su njemački mediji u izvještajima iz Brisela.

Gabrijel: Krimska kriza ne ugrožava snabdjevanje Evrope energentima
Portal AnalitikaIzvor

Gabrijel, koji najverovatnije u četvrtak putuje u Moskvu, rekao je da, u najmanju ruku zapadni Evropljani, imaju iskustvo da je Rusija apsolutno pouzdana zemlja, kada je riječ o isporuci energenata u skladu sa ugovorima.

On je u Briselu, gdje se danas održava sastanak ministara energetike zemalja EU, rekao takođe, i da EU mora pomoći Ukrajini koja, kako je naveo, po pitanju snabdjevanja gasom ima probleme.

Gabrijel planira da do kraja ove sedmice posjeti Moskvu, najavilo je njegovo Ministarstvo u Berlinu. Ostaje, međutim, otvoreno pitanje s kim će on u glavnom gradu Rusije razgovarati o krimskoj krizi.

Posjeta je planirana za četvrtak i petak, a kada je riječ o odnosima Berlina i Moskve u pitanju krimske krize, šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je ocijenio da je to najoštrija kriza od pada Berlinskog zida .

"Opasnost od nove podjele Evrope, 25 godina posle završetka blokovskih konfrontacija, je realna", upozorio je Štajnmajer, zalažući se za diplomatska rješenja sukoba.

Štajnmajer je, kako prenose danas njemački mediji, takođe poručio Rusiji da je iz njemačkog ugla gledano "vojna aktivnost potpuno neprihvaltjiva".

Izvor: blic.rs

Portal Analitika