Abiznis

Vujović: Odluka SEC-a očekivana postupak u CG bio zakonit

43brankovujovicok
P
ostupak pri­vatizacije Telekoma Crne Gore sproveden je u skladu sa zakonskim propisima u Cr­noj Gori, tako daje odluka da se u Sjedinjenim Američkim Državama obustavi istraga o navodnoj korupciji u privati­zaciji te kompanije, sasvim očekivana, saopštio je neka­dašnji predsjednik Tender­ske komisije za privatizaciju Telekoma Branko Vujović, koji je povodom tog slučaja, bio saslušavan na sjednici Anketnog odbora crnogor­skog parlamenta.

Vujović: Odluka SEC-a očekivana postupak u CG bio zakonit
Portal AnalitikaIzvor

- To je nešto što sam i očekivao, a tvrdim i sa ove vremenske distance daje postupak privatizacije sproveden u skladu sa svim propisima u Crnoj Gori, jer prosto ne vidim daje nešto što se moglo dešavati eventual­no nakon privatizacije, moglo uticati na sam tok privatizacije - kazao je Vujović Pobjedi.

On je podsjetio da je na sjednici skupštinskog Anketnog odbora 2012. godine tvrdio da je postu­pak privatizacije sproveden u skladu sa važećim uredbama i sa Zakonom o privatizaciji.

-  Pozivao sam sve članove skupštinskog odbora da ukoli­ko imaju bilo kakvu informaci­ju, zvaničnu ili nezvantčnu, da su se desili propusti u sprovođenju tendera da to javno saopšte.

Tokom te sjednice nijesmo imali nijednu konstataciju ni prigovor na način i sprovođenje postupka privatizacije. Sve ono što su bile naznake eventu­alnih zloupotreba odnosilo se na nešto što se nije ticalo rada Tenderske komisije, niti samog postupka privatizacije - naveo je Vujović.

Predsjednik Odbora direktora Telekoma u periodu njegove prodaje Mađar Telekomu Oleg Obradović nije želio da komentariše obustavu istrage o navod­noj korupciji u privatizaciji te kompanije 2005. godine.

- Ne bih komentarisao, sve je iskomentarisano time što je slučaj kompletno zatvoren u Americi, time je svaki komen­tar sa moje strane suvišan - re­kao je Obradović Pobjedi. Podsjećamo da je američka Ko­misija za hartije od vrijednosti (SEC) obustavila istragu o na­vodnoj korupciji u privatizaciji Telekoma Crne Gore, a nastaviće da provjerava navode koji se odnose na Makedoniju.

- SEC je 20. januara savjetovala branioca da se fokusira na svoje činjenične navode u ovom predmetu. Konkretno, SEC ne­će nastaviti vođenje svojih či­njeničnih optužbi u vezi sa korupcijom u Crnoj Gori. Umjesto toga, SEC zahtijeva olakšice koje bi u potpunosti bile zasnovane isključivo na njenim navodima koji se odno­se na Makedoniju - saopšteno je Pobjedi u američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti, kra­jem prošle sedmice. Bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Ćarapić je u februaru prošle godine na sjednici skup­štinskog Odbora za antikorupciju saopštila da u do tada prikupljenom   obimnom materijalu nema dokaza koji bi Tužilaštvu dali osnov da protiv bilo koje osobe pokrene krivič­ni postupak zbog koruptivnog ili nekog drugog krivičnog djela u vezi, takozvane afere Telekom.

U Crnoj Gori je sredinom 2012. godine počeo, na inicijativu po­slanika opozicije Andrije Mandića i Nebojše Medojevića, da radi Anketni odbor za priku­pljanje činjenica i informacija o korupciji u privatizaciji Teleko­ma, koji je dostavio Skupštini tehnički izvještaj o radu, koji sadrži sve aktivnosti koje su sprovedene u prethodnom pe­riodu, ali ne i predlog mjera, koje po ocjeni Anketnog odbo­ra parlament treba da preduzme, u skladu sa Ustavom i zako­nom.

Krajem 2011. godine DojČe Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali su da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u ko­joj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potku­pili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji. Američka Komisija za hartije od vrijednosti tada je optužila bivše direktore Mađar Telekoma da su dvojici funkcionera crnogorske Vlade i „sestri vi­sokog Vladinog zvaničnika ko­ja se bavi advokaturom", platili 7,35 miliona eura mita u proce­su privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

Portal Analitika