Svijet

Ruska flota demantuje ultimatum

0303ruske-trupe
R
uska Crnomorska flota negirala da je ukrajinskoj vojsci na Krimu dala ultimatum o predaji. BBC prenio da je ruska vojska Ukrajincima dala rok za predaju do 4h. Ruska flota je nazvala takve tvrdnje "besmislenim".

Ruska flota demantuje ultimatum
Portal AnalitikaIzvor


Predstavnik ruskih snaga kazao je da su “navikli na svakodnevne optužbe o korišćenju sile protiv ukrajinskih snaga, ali da napori da se izazove sukob neće uspjeti”, prenijela je agencija Interfaks.



Istovremeno, predstavnici autonomne vlasti na Krimu razmatraju blokadu ukrajinskih televizijskih stanica da bi, kako su saopštili, zaustavili “tok laži”.



BBC je prethodno prineo, pozivajući se na ukrajinske odbrambene izvore, da je ruska vojska poručila ukrajinskim snagama na Krimu da se predaju ili će se "suočiti s olujom".



Komandant ruske Crnomorske flote Aleksander Vitko odredio je rok i zaprijetio napadom "širom Krima", navodi BBC.



Agencija Asošiejtid pres javlja da ruske snage koje kontrolišu Krim traže predaju dva ukrajinska vojna broda.



Portparol ukrajinskog ministra spoljnih poslova Maksim Prauta je rekao da su četiri ruska broda blokirala ukrajinski brod "Ternopil" s protivpodmorničkim oružjem i komandni brod "Slavutič" u sevastopljskoj luci.



On je rekao da su ruske snage tražile predaju Ukrajinaca kojima su zaprijetili napadom i zarobljavanjem brodova i posade.



Sve ukrajinske vojne baze na Krimu su i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske, ali su opkoljene proruskim trupama, potvrdio je danas zvaničnik regionalnog Ministarstva odbrane Krima Vladislav Seleznjov.



“Nije bilo pucnjave, osim jednog metka upozorenja koji su opalili Ukrajinci nedaleko od Sevastopolja”, izjavio je Seleznjov.




Rojters javlja, pozivajući se na Interfaks, da je ruska Crnomorska flota saopštila ukrajinskim snagama na Krimu da se predaju sutra do 5.00 časova po lokalnom vremenu ili će biti suočeni sa vojnim napadom.



Interfaks je citirao neimenovani izvor iz ukrajinskog ministarstva odbrane.



Ultimatum je, kako je prenio Interfaks, dao komandant ruske flote Aleksandar Vitko.

foto: blic.rs

Portal Analitika