Svijet

Počelo suđenje Oskaru Pistorijusu

0303pistorijussudjenjeok
S
uđenje južnoafričkom paraolimpijskom atletičaru Oskaru Pistorijusu, optuženom za ubistvo djevojke Rive Stinkamp, počelo je danas u Pretoriji. Na početku suđenja Pistorijus se izjasnio da nije kriv.

Počelo suđenje Oskaru Pistorijusu
Portal AnalitikaIzvor

Suđenje u Pretoriji počelo je sa zakašnjenjem. Nakon što se predsjedavajuća sudija izvinila zbog kašnjenja, pročitana je optužnica kojom se Pistorijus tereti za ubistvo sa predumišljajem, za šta je zaprijećena kazna i do 25 godina zatvora. Na riječi iz optužnice da je namerno ubio Stinkamp on je odgovorio: "Razumijem optužnicu. Nijesam kriv."

Majka ubijene djevojke Džun Stinkamp došla je u sudnicu u Pretoriji kako bi prisustvovala početku suđenja, pošto je ranije izjavila da 27-godišnjeg Pistorijusa hoće da "pogleda u oči". Ona je u intervjuu za “Pretorija njuz” ranije rekla da želi da Pistorijusa "stvarno pogleda u oči i sama vidi istinu o tome šta je on uradio Rivi".

"Šta god da sud odluči na kraju ovog suđenja, ja ću biti spremna da mu oprostim... Ali, prvo želim da ga natjeram da pogleda u mene, Rivinu majku, i vidi bol i patnju koju mi je priredio. Osjećam da mi je to potrebno", rekla je Džun Sitkamp.

U sudnici su takođe i novinari, advokati i bezbjednosni zvaničnici, a za suđenje vlada veliko interesovanje javnosti.

Početak suđenja označava početak novog dramatičnog poglavlja u životu Pistorijusa, atletičara kojem su amputirane obje noge, a koji je učestvovao u Olimpijskim igrama u Londonu i postao svjetska zvezda prije nego što je ubio svoju djevojku.  On je prošle godine pred sudom rekao da je greškom u kući ubio svoju djevojku, pošto je mislio da se radi o provalniku. Tužilaštvo je optužilo 27-godišnjeg atletičara za ubistvo s predumišljajem. Pistorijus je hicima iz pištolja pogodio svoju devojku u glavu i u ruku.

Ako bude osuđen za ubistvo s predumišljajem, njemu prijeti 25 godina zatvora. Sudija će donijeti presudu, pošto u Južnoj Africi nema suđenja pred porotom.

Pistorijus, koji trči pomoću proteza od ugljeničnih vlakana, prvi je atletičar kome su amputirane obje noge do koljena a koji je učestvovao na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. On je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. stigao do polufinala trke na 400 metara.

Pistorijus je najuspješniji sprinter paraolimpijac. Bio je šampion na Paraolimpijskim igrama 2004, 2008 i 2012. godine u trkama na 100, 200 i 400 metara i u štafeti na 4x100 metara.

(B92)

foto: AP

Portal Analitika