Svijet

Hag: Počinje proces o tužbama za genocid

0303hag
U
Međunarodnom sudu pravde u Hagu danas će početi proces u kome su Hrvatska i Srbija tužile jedna drugu za genocid. Proces će trajati pet sedmica, a argumente će prva iznijeti Hrvatska.

Hag: Počinje proces o tužbama za genocid
Portal AnalitikaIzvor

Petnaest sudija ovog najvišeg suda UN-a donijelo je raspored, prema kojem će prvi istupiti advokati i profesori međunarodnog javnog prava iz Engleske, koji zastupaju Hrvatsku.

U uvodnoj riječi oni će u toku sedam dana objasniti zbog čega su podnijeli tužbu protiv bivše SR Jugoslavije, kakva je bila priroda konflikta i najaviti koje će sve dokaze izvesti. Potom će, naredne sedmice iskaze dati njihovi svjedoci.

U trećoj nedjelji procesa, pravni tim Srbije iznijeće odgovore na hrvatsku tužbu i kontraargumente kojima će pobijati navode zvaničnog Zagreba.

Hrvatska je tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije podnijela u julu 1999. godine, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010. godine.

Identitet i broj svjedoka, sud i obje strane nisu objavili. Izvještačima je dozvoljeno da prate iskaze, ali će o njima javnost moći da obavijeste tek 1. aprila.

Presuda se očekuje u roku od godinu dana od zaključenja javne rasprave pred MSP-om 1. aprila.

Fokus Zagreba biće na Slavoniji, a Beograda na Oluji, timovi obje zemlje vjeruju da imaju jake argumente.

Prema hrvatskoj tužbi, za četiri ratne godine počinjeno je djelo genocida etničkim čišćenjem hrvatskih stanovnika, odnosno raseljavanjem, ubistvom 10.572 osoba, zlostavljanjem, bespravnim zatočenjima više od 7.000 ljudi po logorima i uništavanjem njihove imovine.

Do sudskog epiloga 14-godišnjeg spora pred MSP-om dolazi jer Hrvatska i Srbija nijesu uspjele da se dogovore oko povlačenja tužbi.

 

Portal Analitika