Politika

Garčević: Imamo šanse da dobijemo poziv za članstvo u NATO, ali posao još nije završen

0303vesko
A
mbasador Crne Gore pri NATO-u Vesko Garčević izjavio je da sve članice Alijanse vide našu državu kao najozbiljnijeg kandidata za članstvo, pri čemu je istakao da će se pred samit u Velsu svaka država aspirant ocjenjivati pojedinačno.

Garčević: Imamo šanse da dobijemo poziv za članstvo u NATO, ali posao još nije završen
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima prijem u NATO bilo koje zemlje-kandidata iz okruženja doprinio bi stabilnosti u regionu.

„U okviru velikih tema koje će biti predmet interesovanja NATO članica, mi ćemo pokušati da budemo dio dnevnog reda. Mnogo zavisi od nas da li ćemo biti kvalifikovani da budemo pozvani“, kazao je u intervjuu Pobjedi Garčević.

On je istakao da se Crna Gora od strane članica NAT0 vidikao najozbiljniji kandidat za članstvo jer uživa političku stabilnost i ostvaruje napredak u ispunjavanju kriterijuma za članstvo.

„Region je u posljednjih desetak godina zabilježio veliki napredak, ali i dalje postoje otvorena pitanja koja potencijalno mogu biti izvor nestabilnosti. Ovo vrijeme ne može da se uporedi sa periodom od prije 15, 20 godina, međutim prošlost nas uči da bi bilo poželjno i potrebno da se region i svaka zemlja pojedinačno uključe u veće integracione procese koji garantuju dugoročnu stabilnost i bezbjednost“, naglasio je Garčević.

Odgovarajući na pitanje postoji li spremnost kod ambasadora 28 zemalja NATO -a da Crna Gora bude sljedeća članica Garčević je naglasio da je politika otvorenih vrata i dalje jedan od stubova euroatlantske saradnje.

„NATO ima veliki broj tema koje će biti diskutovane na samitu. Na dnevnom redu biće Avganistan, odnosno zatvaranje najveće i najsloženije misije u istoriji NATO misije ISAF; razmatraće se i saradnja NATO i partnera; posebna pažnja biže posvećena i daljoj reformi NATO poslije 2014. godine, tj. prilagođavanju Alijanse novim međunarodnim okolnostima i bezbjednosnim prijetnjama u 21. vijeku. U okviru tih velikih tema, koje će biti predmet interesovanja NATO članica, mi ćemo uraditi sve da budemo dio dnevnog reda“, rekao je on.

Na pitanje da li je Crna Gora ispunila sve obaveze za članstvo u Alijansi Garčević je kazao da u ovom momentu postoje četiri zemlje aspiranta koje žele da budu članice NATO-a i mišljenje svih članica je da je Crna Gora iskoračila u odnosu na ostale kandidate.

„Ipak, posao još nije završen, ima još nekoliko stvari koje bi trebalo da se urade. Da biste postali članica, morate da radite na jačanju institucija i jačanju pravne države. To je ono što se inače radi u okviru evropskih integracija, naročito u oblastima koje pokrivaju poglavlja 23 i 24. Napredak koji je ostvaren u kontekstu EU sigurno ima pozitivan uticaj i na naše aspiracije kada je Alijansa u pitanju, jer se ta dva procesa dosta poklapaju. Osim toga, potrebno je jačati podršku za članstvo u NATO“, rekao je on.

Prema njegovim riječima kampanja je u toku i sprovodi se na nov, osvježen način, sa ciljem da se građanima detaljnije objasni šta je NATO u novim okolnostima i koliko se Alijansa promijenila posljednjih godina.

„Vrijeme koje je pred nama Crna Gora će sigurno maksimalno iskoristiti da učini sve kako bi ispunila potrebne kriterijume. Onda je na članicama NATO-a da se odrede prema tome.Na decembarskom sastanku ministara vanjskih poslova NATO zemalja je definisano da se jedna procjena napretka izvrši krajem juna. Ta procjena bi obuhvatila sva ova četiri kandidata i ono što je vrlo važno je da se svaki kandidat ocjenjuje pojedinačno. To ne znači da se proces tu završava. I dalje će se pratiti ono što zemlje čine i definitivna odluka biće donijeti na samitu. Ipak, treba imati u vidu da je ovo vrijeme nešto drugačije od vremena velikih proširenja od prije 10-ak i više godina i NATO članice, kao što sam već rekao, imaju u prvom planu neke druge teme“, rekao je Garčević između ostalog.

Portal Analitika