Region

PETKOVIĆ: Teslu sahraniti u Hramu Sv. Save jer je bio Srbin

0203petkovict
P
redsjednik Zajednice muzeja nauke i tehnike Bratislav Petković podržao je danas inicijativu Privremenog organa grada Beograda za premiještanje urne Nikole Tesle iz Muzeja Nikole Tesle u Hram Svetog Save, ističući da urna slavnog srpskog naučnika nije muzejski eksponat, prenosi B92.

PETKOVIĆ: Teslu sahraniti u Hramu Sv. Save jer je bio Srbin
Portal AnalitikaIzvor

On je Tanjugu kazao da je ta inicijativa veoma dobra i pozitivna i da Nikola Tesla treba da dobije grob.

Prema riječima Petkovića, bivšeg ministra kulture, time bi se okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je on bio Srbin, pravoslavne vjere.

- Njegova urna ne treba da se tretira kao eksponat muzeja, kao elektromagnet. To su zemni ostaci, koji treba dostojno da se sahrane, da postoji grobno mjesto i spomenik - podvukao je Petković.

On je ukazao da bi takav poduhvat imao i ogroman turistički potencijal, te bi, ako njegovi ostaci budu premešteni na Vračar to postalo mjesto hodočašća, i značajno bi „podigao“ Beograd na mapi svijeta.

Petković je kazao da nije upoznat sa testametnom Tesle u kojem je zatražio da se njegovi ostaci čuvaju u muzeju.

Reagujući na saopštenje „naučnih radnika“ koji se protive tom sporazumu, Petković je izjavio da bi „želio da vidi ko su ti naučni radnici koji su protiv premiještanja urne“.

Ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović rekla je danas u Loznici da ne zna za pobunu stručne javnosti protiv premiještanja urne i da na Vladu o tome nije došla neka dodatna informacija.

- Ni jednom o tome nije došla na vladu neka dodatna informacija, sem što su se u medijima pojavili neki tekstovi - kazala je ona, odgovarajući na pitanja novinara.

Sporazumom koji je prije dva dana potpisan u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve, predviđeno je da posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle 10. jula budu premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu, u portu Hrama Svetog Save, gdje će mu biti podignut i spomenik.

Sporazum su potpisali partijarh srpski Irinej, ministarka energetike Zorana Mijhajlović, u ime Vlade Srbije, i predsjednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Foto: b92.net

Portal Analitika