Politika

KASULIDES: Nema zamora od proširenja kada je Crna Gora u pitanju

joanis0203
T
ačno je da u Evropskoj uniji EU postoji, u određenoj mjeri, zamor od proširenja, ali to se ne odnosi na zemlje veličine Crne Gore. Iskoriste veliku prednost što ste mali, brže se transformišite i nametnite se Uniji kao nova članica, rekao je u intervjuu Pobjedi ministar vanjskih poslova Republike Kipar Joanis Kasulides.

KASULIDES: Nema zamora od proširenja kada je Crna Gora u pitanju
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da iskustva Kipra koji ima "destogodišnji staž u EU“ mogu biti veoma korisna za Crnu Goru.

- Ulazak Crne Gore u EU sa manje od milion stanovnika neće biti velika promjena za Uniju, ali za Crnu Goru će to biti ogroman napredak. Maloj zemlji, kao što je Crna Gora, je mnogo lakše da savlada reforme i ispuni kriterijume, od legislative do implementacije, nego što je to slučaj sa velikim državama - ocijenio je kiparski šef diplomatije.

Prema njegovim riječima, Evropska unije ispunjava svoja obećanja.

- Politika Evropske unije je da uključi Balkan kada se za to ispune uslovi. Unija ispunjava obećanja i svaka zemlja će napredovati po principu regate. Svi počinju sa iste destinacije, ali svaka država stiže na cilj u različito vrijeme na osnovu svojih dostignuća. Evropska unija je taj princip dokazala prijemom Hrvatske. Primljenja je samo jedna zemlja. Mnogo drugačije nego što je bio slučaj sa Kiprom, kada je priključeno još devet zemalja. Tačno da postoji u Evropskoj uniji, u određenoj mjeri, zamor od proširenja, ali to se ne odosnosi na zemlje veličine Crne Gore. Nema zamora od proširenja kada je Crna Gora u pitanju - istakao je Kasulides.

Kiparski šef diplomatije kaže da je iz razgovora crnogorskim zvaničnicima zaključio da je država i cijelo društvo spremno za borbu protiv korupcije i organizovanog krminala i izgradnju pravne države.

- Mislim da su cijelo društvo i Vlada, danas u Crnoj Gori, udruženi kako bi se ispunili kriterijumi EU. I kad ste se jednom uhvatili tog puta više nema povratka. Stvari moraju da se rade u saradnji sa EU u interesu svih građana Crne Gore - rekao je  Kasulides između ostalog.

 

Foto: cdm

Portal Analitika