Politika

MUSTAFIĆ: BS spremna na razgovor o afirmativnoj akciji

suljo
B
ošnjačka stranka (BS) spremna je da razgovara sa ostalim partijama o afirmativnoj akciji na lokalnom nivou, u skaldu sa modelom koji su predložili na Radnoj grupi, rekao je poslanik te stranke Suljo Mustafić.

MUSTAFIĆ: BS spremna na razgovor o afirmativnoj akciji
Portal AnalitikaIzvor

Poslanici manjinskih stranaka napustili su sjednicu Skupštine prije glasanja o zakonu o izboru odbornika i poslanika, jer nisu prihvaćeni njihovi amandmani kojima se obezbjeđuje afirmativna akcija na lokalnom nivou. Time bi manjine koje ne pređu izborni cenzus dobile jedan mandat u lokalnim parlamentima.

- Naravno spremni smo da razgovaramo, u skladu sa modelom koji smo mi još na Radnoj grupi svih osam mjeseci imali otvoren na stolu i kada smo kasnije predložili amandmane - rekao je Mustafić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, u BS smatraju da je to najblaži vid afirmativne akcije, odnosno lokalne zastupljenosti preko izbornog zakonodavstva.

Mustafić je objasnio da bi prema tom modelu, manjinske partije, kao i sve druge stranke išle u izborni proces, tako što bi, naveo je, njihov mandat bio na nivou takozvanog prinudnog praga, “odnosno ne bi išao do onog cenzusa koji je predviđen za ostale partije, a to je cenzus od tri odsto”.

“To bi bio najblaži vid afirmativne akcije”, dodao je Mustafić.

On je kazao da je svaki argument, koji je BS upotrebila u vezi sa tim, bio utemeljen na Ustavu.

- Kolege iz albanskih partija i mi tražili smo opredjeljenje, i u skladu sa našim ranijim zahtjevima, kada smo prije više od dvije i po godine, u septembru 2011. godine, usvajali izborni zakon, kada smo privremeno odustali od tih zahtjeva za lokalnom akcijom - naveo je Mustafić.

Kako je pojasnio, tada je bilo važno da se ubrza proces donošenja zakonodavstva i da se ispuni sedam kriterijuma Evropske komisije, u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Mustafić je rekao da svaki razgovor o afirmativnoj akciji na lokalnom nivou, u BS smatraju povoljnom viješću.

- Vjerujemo da je to u cilju unaprijeđenja našeg modela koji smo mi predložili. Smatramo da svaki razgovor treba da bude u parlamentu , među onim političkim subjektima koji žele da razgovaraju o tome – kazao je Mustafić.

On je rekao da vjeruje da će većina političkih subjekata to prihvatiti, s obzirom da je, kako je naveo, takvo bilo raspoloženje u Radnoj grupi kada se razgovaralo o tom modelu.

- Najbolja adresa je parlament da nastavimo tamo gdje se i radilo kada se radilo u Radnoj grupi -ocijenio je Mustafić.

Upitan da li je upoznat sa predlogom Demokratskog fronta, o afirmativnoj akciji, Mustafić je odogovrio da ih iz Fronta nisu upoznali sa tim modelom, osim onoga što su, kako je naveo, čuli u medijskim interpretacijama, da je riječ je o modelu koji je zasnovan na Ustavu i i koji bi mogao biti razmatran.

- Model koji smo predložili mislimo da je dobar, i najblaži mogući vid afirmacije. Naravno, ne tiče se samo Bošnjaka ili predstavnika Bošnjačkog naroda nego se tiče svih manjisnkih, nacioalnih zajednica u Crnoj Gori - zaključio je Mustafić.

Portal Analitika