Svijet

Fejsbuk inicijativa: Sardinija, 27. švajcarski kanton!

sardinija
A
šta ako Švajcarska zaista bude u prilici da ima ratnu mornaricu? To bi moglo da se obistini ukoliko bi šaljivi prijedlog jedne Fejsbuk stranice da se Sardinija proda Helvetskoj konfederaciji bio prihvaćen.

Fejsbuk inicijativa: Sardinija, 27. švajcarski kanton!
Portal AnalitikaIzvor

Naime blizu 4.000 ljudi pridružilo se kampanji grupe "Primorski kanton" koja predlaže da italijansko ostrvo postane 27. švajcarski kanton i tako se izvuče iz krize.

Andrea Karuzo, inicijator pomenute Fejsbuk stranice, rekao je za švajcarski sajt "20 minutes" da su stanovnici Sardinije oduvijek težili nezavisnosti i da bi im autonomno ustrojstvo Švajcarske pomoglo "u eksploataciji svoje zemlje u vlastitu korist".

On je, međutim, priznao da bi jedan takav potez bio protivustavan.
Karuzo je, u okviru svoje kampanje, na Fejsbuku prikazao i "novu" švajcarsku zastavu, na kojoj je oko prepoznatljivog bijelog krsta na crvenom polju postavio četiri mavarske glave, simbol ostrva.
Reakcije u Švajcarskoj su mahom izražavale oduševljenje: "To! Švajcarska će konačno imati izlaz na more!", dok su one na Sardiniji i Italiji bile podijeljene.

Jedni su podržali ideju, posebno u svjetlu boljih švajcarskih plata, dok su je drugi najoštrije kritikovali, nazivajući "secesioniste" prostitutkama.

(blic.rs)

Portal Analitika