Svijet

Putin: Novi izbori najbolja solucija za Ukrajinu

28putinok
R
uski predsjednik Vladimir Putin smatra da su slobodni i pošteni izbori u Ukrajini najbolji način da se obezbijedi pozitivna budućnost za tu državu.

Putin: Novi izbori najbolja solucija za Ukrajinu
Portal AnalitikaIzvor

Kako javljaju agencije, Putin je u razgovoru sa evropskim zvaničnicima- britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pozvao na brzo normalizovanje stanja u Ukrajini kao i da se ne dozvoli dalja eskalacija nasilja.

Putin je, kao prenose svjetske agencije, saglasan sa Kameronom da su slobodni i pošteni izbori u Ukrajini najbolji način da se obezbijedi pozitivna budućnost za tu državu.

Kameron je o krizi u Ukrajini razgovarao telefonom sa Putinom, a saglasili su se da se teritorijalni integritet Ukrajine ne dovodi u pitanje i da se stanje mora što prije normalizovati.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i obojica su pozvali na mir u Ukrajini. Lavrov je istakao potrebu da se obuzdaju ekstremni radilkali u Ukrajini.

Keri je rekao da je Rusija spremna da pomogne Ukrajini kako bi izbjegla ekonomski kolaps.

Povodom krize u Ukrajini oglasio se i bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi koji je pozvao EU da ponudi Ukrajini, zajedno sa Bjelorusijom, Gruzijom i Rusijom, novi okvir za saradnju.

On je upozorio Zapad da uradi sve da ne dođe do "katastrofalnog" sukoba sa Moskvom.

Ranije danas, svrgnuti ukrajinski predsjednik, Viktor Janukovič koji se nalazi u Rostovu na Donu, ruskom gradu, obratio se javnosti i rekao da će nastaviti borbu za Ukrajinu.

Portal Analitika