Politika

BUGAJSKI: Crna Gora najvjerovatnije neće dobiti poziv za članstvo u NATO ove godine

bugajski2802
A
merički analitičar Januš Bugajski kazao je, gostujući u emisiji „Živa istina“ na TV Atlas autora  Darka Šukovića, da je pesimista kada  je u pitanju mogućnost da  Crna Gora na jesen dobije poziv za članstvo u NATO.

BUGAJSKI: Crna Gora najvjerovatnije neće dobiti poziv za članstvo u NATO ove godine
Portal AnalitikaIzvor

Bugajski je rekao da bez obzira na to što vjeruje da je naša zemlja favorit u odnosu na Makedoniju, BiH, Gruziju, poziv nam neće biti uručen.

- Pitanje proširenja će se potegnuti i ono što će se desiti, po mom mišljenju, umjesto recimo da dobije puni poziv za članstvo, Crna Gora će biti ohrabrena da nastavi i da završi reforme kako bi u sljedećih godinu, dvije dobila članstvo. To je scenario koji se meni čini vjerovatnim, ali, može se promijeniti - naveo je Bugajski.

On je govorio i o reformi bezbjednosnih struktura, posebno obavještajnih službi. Niko, kaže ne sumnja, da npr. Crna Gora ima puno agenata iz Kine i iz Rusije, ističući da savez želi da spriječi curenje informacija.

- Ta curenja su se dešavala i ranije, od drugih država članica NATO-a. Ono što NATO pokušava da uradi jeste da obezbijedi u svakoj mogućoj mjeri da bilo koja nova država koja se pridruži u okviru njihove vojne obavještajne službe, da je lojalni saveznik i da nema mogućnosti tih curenja - kaže Bugajski.

On dodaje da se, u slučaju pristupa Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi, odnosi sa Rusijom ne bi se pogoršali.

- U stvari, ja bih čak rekao da bi to imalo koristi u Crnoj Gori u njenim odnosima sa Rusijom. Ako pogledate centralno - evropske države protiv kojih se Rusija mnogo borila da ne uđu u NATO - Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, odnosi svih tih država sa Rusijom su se poboljšali nakon toga i to značajno - ocijenio je Bugajski.

Američki analitičar je na kraju poručio da se NATO kampanja u Crnoj Gori ne vodi na zadovoljavajući način jer se, kako kaže, građanima ne predstavljaju sva polja na kojima taj međunarodni savez djeluje.

 

Antena M

Portal Analitika