Svijet

Trevizo: Zatvoren restoran u kojem je nastao “tiramisu”

trreviso
P
rošloga ljeta, restoran "Alle Beccherie" iz Treviza punio je stupce štampe sa  fascinatnom borbom – za priznanje autorstva nad čuvenim tiramusom, koji je porodica Kampeol osmislila krajem ’50-tih godina prošloga vijeka. Cijeli region Veneto stao je uz njih, kao i opština Trevizo, a desert je trebalo da dobije priznanje pod nazivom “slatkiš iz Treviza”.

Trevizo: Zatvoren restoran u kojem je nastao “tiramisu”
Portal AnalitikaIzvor

Danas je vijest sasvim drugačija: "Alle Beccherie", čuven u gradu po lokalnim specijalitetima i u svijetu po tiramisu, zatvara se nakon 76 godina, u kojima su ga vodile  tri generacije porodice Kampeol.

Predsjednik regiona Veneto, Luka Zaja, kazao je da se zatvaranjem restorana zatvara dio istorije Veneta i grada Trevizo, ali i jedna strana istorije svjetske gastronomske culture.

On smatra da je restoran žrtva serije faktora ali, sasvim sigurno, i toga da  svjetske tendencije idu ka “spektaklu”, a ne prema radu i trudu, kao izrazu kulture i civiizacije, sve pravdajući se navodnim  nutricionističkim potrebama u kojima stradaju ukusi i mirisi.    

(La Repubblica”, prevod: G.B.)

Portal Analitika