Politika

DPS predala inicijativu Ustavnom sudu

miskoimarta2802
D
emokratska pratija socijalista predala je danas inicijativu za ocjenu ustavnosti nedavno usvojenog Zakona o finansiranju političkih partija Ustavnom sudu.

DPS predala inicijativu Ustavnom sudu
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković saopštio je, tim povodom, na današnjoj konferenciji za medije da se podnijeta inicijativa tiče 17 članova pomenutog  Zakona.

- Potvrdile su  se naše sumnje da je u onom haotičnom vremenu razmatranja ovog  zakona u Skupštini bilo najmanje prostora da se ozbiljno i promšljeno radi na ovim pitanjima zbog čega je konačna posljedica loš zakon sa normama suprotnim Ustavu i sistemskim zakonima po pojedinim pitanjima – rekao je Vuković.

Inicijativu je, kako je istakao, potpisalo pet poslnaika DPS-a, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanaske inicijative.

Vuković je naveo da je prijedlog koji su podnijeli temeljna  razrada stava stranaka podnosilaca.

- Većina  čalnova zakona, 17 od 24, ne uređuju pitanje finansiranja političkih partija već je propisan niz zabrana i ograničenja koja se tiču temeljnih ljudksih prava što je u direktnoj supronosti sa odredbama Ustava – poručio je Vuković.

Bataliti bojkot: Poslanik DPS-a je naglasio da bi ovaj Zakon doveo u pitanje normalno funcionisanje pravnog i ekonomskog sistama države.

On je istakao da su svi u stručnoj i laičkoj javnosti, osim MANS-a koji je, kakao kaže, autor zakona, iskazali negativan odnos prema ovom zakonu i da je potreban  potpuno nov zakon o Finansiranju političkih partija.

Vuković je rekao da očekuje da u roku od 30 dana Ustavni sud tražiti mišljenje onoga koje donio ovaj zakon, razmotriti primjedebe DPS-a i da će poslije tog roka odlučiti.

Govoreći o mogućem zakazivanju sjednice kolegijuma predsjedika Skupštine na kojem bi se raspravljalo o zakonu o izboru odbornika i poslanika, Vuković je kazao da se zna zašto je DPS bio uzdržan kada je u pitanju taj zakon.

- Oni koji žele da se taj  zakon što prije usvoji svoje mejsto treba da traže na kolegijumu i da batale potpuno besmislen bojkot – poručio je Vuković.

Poslanik DPS-a Marta Šćepanović rekla je se ovaj zakon dominantno odnosi na građane Crne Gore a ne na političke partije.

- Njegove posljedice na građane su jasne. Desiće se da građani za hitno liječenje  neće moći da dobiju pomoć, oni koji trebaju da dobiju otpremninu to svoje pravo neće moći da ostvare od raspisivanja izbora do mjesec dana poslije izbora i poljoprivrednici neće moći da dižu kredite. Zakonom su zabranjene i mnoge donacije – precizirala je Šćepanović.

 

Portal Analitika